cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Unes 2.400 empreses del programa Petroli per Aliments pagaren suborns a Saddam

Mig centenar de companyies espanyoles prengueren part en les comissions al règim d'Iraq


Un total de 2.400 empreses de tot el món pagaren suborns o comissions il·legals al règim de Saddam Hussein al programa humanitari de l'ONU per a Iraq Petroli per Aliments, s'anuncià ahir oficialment a les Nacions Unides.

Els països amb més nombre de firmes implicades són Rússia i França, es precisa en l'informe final de la investigació sobre aquest programa humanitari (de 1996 a 2003), encarregada per l'ONU a l'expresident de la Reserva Federal d'EUA Paul Volcker. Al document, divulgat a la seu de l'organització, es detalla que 139 empreses implicades pertanyen al sector petrolier, i les restants 2.253 són companyies que van pagar comissions perquè les elegisssin a fi d'enviar assistència humanitària a l'Iraq. Segons l'informe, l'operació permeté al llavors règim iraquià cobrar suborns per un import de 1.800 milions de dòlars.

El programa Petroli per Aliments donava via lliure a Iraq per vendre petroli a canvi de l'entrada d'aliments i medicaments per pal·liar entre la població els efectes de l'embargament contra el país àrab per la invasió de Kuwait l'agost de 1990, que deslligà el 1991 la Guerra del golf Pèrsic.

El programa permeté que sortís petroli d'Iraq per un valor de 64.200 milions de dòlars i entrassin en aquest país béns per 34.500 milions de dòlars, i suposà la més ambiciosa operació posada en marxa en els seixanta anys d'existència de l'ONU. D'aquestes empreses, 45 eren companyies espanyoles. Entre elles esmenta l'empresa Dominion Spain, especialitzada en equipament industrial, que pagà mig milió en comissions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris