cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Més de 50 països europeus es troben per pactar un pla davant la grip aviària

Els experts apunten que en cas d'epidèmia els símptomes no tenen per què ser greus

Avui es reuniran a Copenhaguen (Dinamarca) representants de 52 països europeus membres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l'objectiu de posar en comú totes les seves dades i acordar un pla conjunt d'actuació davant de la possibilitat que es declari una pandèmia de grip aviària si el virus començàs a afectar els humans. En tot cas, si la malaltia arribàs a assolir un potencial pandèmic, els seus símptomes no tindrien per què ser tan greus com la que s'ha detectat en els casos de persones contagiades per animals, segons apunà el portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, José María Eirós Bouza.

El cert és que els aquests països europeus, entre els quals es troba Espanya, volen estar preparats per afrontar una possible epidèmia de grip i demà, a la seva reunió a la capital danesa, analitzar diversos aspectes, com és l'evolució de la malaltia al sud-est asiàtic, i estudiaran els diferents plans nacionals. A més, posaran èmfasi a assenyalar quines de les mesures previstes pels diferents governs poden ser realment efectives en matèries com la comunicació de riscs i dels primers brots, com també de la gestió dels primers casos en humans, si arribassin a produir-se.

Amb aquesta trobada, els membres europeus de l'OMS pretenen coordinar i harmonitzar els seus diferents plans, sobretot entre països veïns, com les mesures a prendre en transports i fronteres en cas de declarar-se una situació de pandàmia. Segons indicà ahir l'organització internacional, el desenvolupament del transport i les comunicacions pertot arreu, com també els increments registrats a la urbanització i la densitat poblacional, enforteixen el risc d'una ràpida expansió d'un nou virus de la grip. Per a l'Oficina Europea de l'OMS, poden evitar-se «els pitjors escenaris» mitjançant l'adopció d'adequades mesures de precaució en matèria de planificació i coordinació, monitoratge de la situació, prevenció, resposta dels sistemes sanitaris i comunicació i serveis d'informació.

Però l'escenari que s'obriria davant d'una possible pandèmia no té per què ser tan tràgica com s'anuncia. «No s'ha d'alarmar, només ser vigilants», afirmà la Societat de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris