lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Els resultats parcials del referèndum insinuen una «clara» victòria del «sí»

Encara falten les dades de les cinc principals províncies iraquianes, considerades «clau»

91474

La CSE donà a conèixer uns resultats parcials que no aclareixen res en el tèrbol panorama posterior al referèndum iraquià.

Els resultats del referèndum de dissabte, comunicats parcialment ahir, continuen sense revelar les dades de les províncies clau, mentre que el cap de la Lliga Àrab continua amb la seva campanya per una conferència de reconciliació.

Els resultats «preliminars parcials» de la consulta sobre la nova Constitució iraquiana en tretze províncies, divulgats per la Comissió Suprema Electoral (CSE), mostren una clara victòria del «sí», però falta per saber el resultat en cinc províncies clau.

El «sí» a la nova Constitució ha guanyat amb percentatges que van del 51 al 99 per cent en dotze d'aquestes províncies, llevat de la província sunnita de Salahedin (amb capital a Tikrit), on només ha obtingut un 18 per cent dels vots.

Tanmateix, encara no s'han donat xifres sobre les altres dues províncies amb població majoritàriament sunnita (al Anbar i Nínive), ja que els vots els han de verificar experts nacionals de la CSE, amb ajuda d'experts estrangers, arran de la sospita de certes irregularitats durant el primer recompte.

La importància d'aquestes dues províncies és que, si la Constitució és rebutjada per tres províncies amb percentatges de sufragis negatius superiors als dos terços en els tres casos, llavors la Carta Magna quedarà definitivament anul·lada. Tampoc no es coneixen els resultats d'Erbil, Babel ni Bàssora.

El «sí» a la Constitució ha estat superior al 90 per cent a les províncies kurdes de Suleimaniya i Dohuk (Kurdistan), i en les xiïtes de Kerbala, Maysan, Qadisiya, Wasat, Dhi Qar, Wasat i Nayaf.

També ha guanyat el «sí», encara que amb un percentatge menor, a Bagdad (78%), Kirkuk (62%) i Diyala, en aquest cas només amb un 51 per cent, atesa la composició mixta (sunnita-xiïta) de la província. La CSE aclarí que no ha rebut queixes per manipulació en els resultats del referèndum, i indicà que les xifres de les altres províncies es donaran a conèixer tot just acabada la verificació dels vots.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris