nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Brussel·les reforçarà les mesures de vigilància de la grip aviària un pic confirmats nous casos

La Unió Europea reforçarà la seva vigilància després de l'aparició de la grip aviària en les darreres 24 hores a Croàcia, en un lloro importat a la Gran Bretanya i de nous casos a Romania i a la zona occidental de Rússia.

Aquests darrers casos seran analitzats dilluns en la reunió que mantindran a Brussel·les els ministres d'Agricultura de la UE, en la qual compareixerà el comissari de Sanitat, Markos Kyprianou, per informar de la situació. La Comissió Europea anuncià que dilluns prohibirà la importació de pollastres vius i productes derivats de Croàcia, on s'ha detectat el virus altament patogen H5 en sis cignes en llibertat trobats morts.

Croàcia envià mostres del virus al laboratori de referència de la UE a Weybridge (Gran Bretanya), per determinar si es tracta de la variant H5N1, la més perillosa, ja que es pot transmetre als humans i ha causat la mort de 60 persones a l'Àsia.

D'altra banda, l'Executiu comunitari està en contacte permanent amb les autoritats britàniques després de la mort divendres pel virus H5 d'un lloro importat de Surinam, en el primer cas de grip aviària a la Gran Bretanya des del 1992.

El lloro es trobava en quarantena -una mesura obligatòria per a totes les aus vives de companyia importades a la UE- amb una partida d'aus de Taiwan, que han estat sacrificades i en les quals les autoritats sanitàries investiguen la presència de l'H5N1.

La UE no importa pollastres ni carn de pollastre de Surinam ni de Taiwan. La CE ha descartat una prohibició generalitzada a la importació d'aus vives de companyia després d'aquest incident, perquè fomentaria un mercat negre que fugiria de tot control sanitari, si bé considerarà noves mesures un cop es confirmi l'origen del virus.

A aquests casos s'hi afegeix el d'un indiot trobat mort a Romania, prop de la frontera amb Moldàvia, i d'un nou brot a Rússia, als Urals, la frontera entre Europa i l'Àsia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris