cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

Europa prohibeix la concentració d'aus en fires i mercats i les vacunarà als zoos

Els experts es reuniren a Londres per evitar la propagació de la grip aviària

75454

La britànica Patricia Hewitt amb el comissari Kyprianou.

Els països de la UE acordaren ahir prohibir la concentració d'aus en fires, mercats o exposicions i vacunar els ocells en els zoològics, per evitar la propagació de la grip aviària.

El Comitè de la Cadena Alimentària -format per experts dels Estats membres- donà suport a les mesures actuals per evitar la propagació del grip del pollastre i especialment impedir el contacte entre aus domèstiques i migratòries.

D'una banda, els experts decidiren «una prohibició immediata de concentració d'aus en mercats, fires, exposicions i altres esdeveniments», tret que aquesta pràctica sigui autoritzada expressament pels estats membres.

A més, decidiren posar en marxa mesures addicionals de bioseguretat als zoos i determinaren que els Governs recorrin a la vacunació en aquests llocs, si ho consideren necessari.

D'aquesta manera, els estats membres hauran de notificar a la Comissió Europea (CE) abans del 30 de novembre les seves mesures en els zoològics i presentar un programa per a la vacunació. La UE acordà de prohibir el comerç de totes les aus que siguin vacunades en aquests centres (llevat de casos específics), que hauran de ser identificades i tenir una marca especial.

El Comitè votà a favor de restringir les sortides a l'exterior de les aus de granges situades en zones amb més risc de contagi de grip i amb aquesta finalitat es pronuncià a favor de vetar les concentracions de bestiar avícola en fires.

Així mateix, els estats membres han de definir quines són aquestes àrees amb més perill, tenint com a base els acords del Comitè de la setmana passada, a fi que no entrin en contacte aus domèstiques i silvestres. A més, les autoritats hauran de vetllar perquè els ocells silvestres no entrin en contacte amb pinsos o aigua per a animals de granja.

La UE decidí també limitar l'ús de certes aus que els caçadors usen com a reclam, com per exemple les perdius. Els països informaran Brussel·les de les mesures abans del 5 de novembre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris