nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Lucio Gutiérrez és empresonat a Equador per denúncies d'opositors

L'expresident fou arrestat després de no acceptar asil a Colòmbia

Lucio Gutiérrez, expresident equatorià que ahir de matinada ingressà en una presó de Quito després de gairebé sis mesos d'exili, haurà d'afrontar una allau de denúncies a càrrec dels seus detractors, que el volen mantenir empresonat.

Gutiérrez, que fou destituït pel Congrés el 20 d'abril passat, renuncià dijous a l'asil que li havia concedit el Govern colombià i tornà despús-anit al seu país, segons afirmà, per «assumir de nou el poder». Tanmateix, fou capturat i reclòs al penal García Moreno, una presó de màxima seguretat.

La seva tornada agità el ja tens ambient polític equatorià, però l'anunci que arribava «carregat» de denúncies contra els seus enemics polítics, alertà aquests darrers, que ara preparen atacs jurídics en contra seva.

El diputat Guillermo Haro, del partit Esquerra Democràtica -socialdemòcrata-, indicà ahir que Gutiérrez «ha de respondre de molts d'assumptes davant de la Justícia», per delictes comesos abans, durant i després de la seva gestió. Haro opinà que amb tota certesa Gutiérrez desempolsegarà alguns casos que podren involucrar els seus adversaris, però assenyalà que l'exgovernant ha perdut «tota la credibilitat».

«No el crec absolutament gens i em sembla molt bé que hagi vingut al país, perquè ha de respondre per una gran quantitat de judicis que ha iniciat la Fiscalia» i que tenen a veure, entre altres aspectes, amb l'ús indegut de doblers públics.

A més, Haro recordà que l'Administració de Gutiérrez és acusada de maneig irregular de fons en l'organització del concurs de bellesa Miss Univers, que tingué lloc a Quito el 1994. L'exgovernant ha de respondre també per l'ajuda econòmica il·legal «rebuda per a la seva campanya electoral (el 2002) per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), el Partit dels Treballadors de Mèxic i del partit Nacionalista de Taiwan», remarcà.

Haro recordà que Gutiérrez està empresonat «pel fet d'atemptar contra la seguretat de l'Estat», que es concentra a la Cort Superior de Quito, per encàrrec de la Fiscalia. L'expresident rebutjà aquesta acusació, però també criticà que sigui la Cort Superior qui hagi ordenat el seu confinament, considerant que, en la seva qualitat d'exgovernant, el seu «jutge natural és la Cort Suprema de Justícia», que encara no s'ha pogut constituir des que la dissolgué ell mateix l'abril passat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris