nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Europa recomana vacunar-se pel risc de pandèmia que suposa la grip aviària

Els ministres de Sanitat de la UE analitzaran les mesures preventives al Regne Unit

El comissari de Salut i Protecció dels Consumidors, Markos Kiprianou, recomanà ahir que la població de risc es vacuni contra la grip corrent, seguint les orientacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), davant de la possibilitat d'una pandèmia d'aquesta malaltia.

«Quant a la vacunació humana, estam seguint les recomanacions de l'OMS. Aconsellam que un percentatge elevat de població de risc sigui cobert per a la vacunació», assenyalà Kiprianou en una roda de premsa per anunciar les darreres notícies sobre la grip aviària a Turquia i a Romania.

«Quan parlam de l'eventualitat d'una pandèmia no parlam d'una pandèmia relacionada amb la grip aviària, pot ser un virus d'un cep completament nou davant el qual no tinguem anticossos o medecines ni vacunes. Aquesta és la preocupació», revelà. A continuació digué, això no obstant, que la possibilitat de la grip aviària és «la més evident», encara que l'Executiu comunitari no tengui certesa que el risc véngui d'allà.

Els experts temen que el virus de la grip de les aus que està assolant Àsia i que ja ha arribat a Rússia, Romania i Turquia, pugui canviar i donar lloc a una pandèmia de grip humana d'abast mundial. Contra la grip aviària no existeix vacuna i per això la Comissió recomana vacunar-se contra la grip corrent.

Per això, Brussel·les aconsella els estats membres que acumulin existències d'antivirals i que incrementin la capacitat de la indústria per fabricar vacunes. «Com major sigui el nivell de vacunació, millor es prodrà prevenir una possible pandèmia», insistí el comissari que, això no obstant, no volgué que s'estengui el «pànic» i destacà que es prendran mesures basades en les dades científiques. A més a més, recordà que els estats membres tenen plans d'emergència i que la UE té «experiència» per afrontar aquest tipus de situacions. «Estam preparats per a la possibilitat d'una pandèmia», insistí el comissari de Sanitat.

Malgrat això, reconegué que ara com ara no hi ha vacunes suficients per afrontar una extensió mundial de la malaltia i que per això s'hi dóna un caràcter prioritari.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris