cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Schroeder confirma la seva absència al futur govern d'Angela Merkel

Líders de l'SPD i de la CDU coincideixen que la propera cancellera tindrà una autoritat limitada

El canceller alemany sortint, el socialdemòcrata Gerhard Schroeder, confirmà ahir la seva renúncia a qualsevol càrrec i que «no formarà part del pròxim govern» de coalició liderat per la conservadora Angela Merkel. En un discurs pronunciat a Berlín, Schroeder afirmà que vol «contribuir» a les negociacions entre socialdemòcrates i conservadors cap a la formació d'un govern de coalició.

«És així que jo interpret la missió que tenim, fins i tot si ja no es forma part al pròxim govern», afegí. El president del Partit Socialdemòcrata (SPD), Franz Muntefering, declarà dilluns que Schroeder continuaria participant en les negociacions però es negà a comentar el futur polític del canceller sortint, en el poder des de 1998. D'altre costat, líders de la CDU i d'SPD indicaren ahir que Merkel només tindria una autoritat limitada com canceller a la coalició governamental d'esquerra-dreta.

Franz Muntefering assenyalà que encara que la Constitució determina el dret del canceller a establir el rumb del Govern, no seria «realista» que Merkel anàs a utilitzar aquest dret. «Qui vulgui que faci això en una coalició sap que la coalició està acabada», assenyalà Muntefering en declaracions a la cadena televisiva ZDF. «Hi ha d'haver una cooperació justa. Tot l'important ha de ser acordat. Som iguals i això també serà cert en aquesta coalició si surt endavant», afegí. Alts càrrecs conservadors van reconèixer que el seu marge de maniobra seria limitat, i va afegir que hi hauria casos en els quals Merkel hauria de cedir. «Que el canceller estableixi el rumb en una coalició amb socis de la mateixa força només és possible en dosis molt petites», assenyalà per la seva part el conservador Edmund Stoiber.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris