cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

La democristiana Angela Merkel serà la primera dona canceller d'Alemanya

Els socialdemòcrates conservaran la major part de les carteres i Schroeder es retira

63056

Angela Merkel.

Els dirigents democristians (CDU/CSU) i socialdemòcrates (SPD) alemanys aconseguiren ahir un acord perquè Angela Merkel presideixi el nou Govern de gran coalició entre ambdós grups polítics, posant fi a una pugna de tres setmanes per aconseguir la Cancelleria.

El Partit Socialdemòcrata (SPD), la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) i el seu partit germà la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU) arribaren a un acord perquè la presidenta de la CDU, Angela Merkel, sigui la successora de Gerhard Schroeder, desactivant la crisi política que paralitza des de fa tres setmanes el major país europeu, que és la locomotora de la UE.

La CDU es pronuncià unànimement a favor de l'inici de les negociacions. L'SPD, en canvi, ho va fer per una gran majoria.

«Avui ens trobam en un moment decisiu, perquè no existeix cap altra alternativa raonable per continuar endavant amb les reformes a Alemanya», manifestà Angela Merkel en roda de premsa, després de la reunió del directori de la CDU.

La gran coalició «ha de ser una coalició de noves possiblitats», que consideri la gran preocupació del país per crear nous llocs de feina, afegí.

Schroeder no integrarà el nou Govern, però continuarà treballant internament a l'SPD i participarà en la comissió de negociació per a la formació del nou Executiu, declarà el president del Partit Socialdemòcrata, Franz Muentefering.

Muentefering refusà tanmateix pronunciar-se sobre el futur polític de Gerard Schroeder, i just en subratllà que els temes personals no foren abordats en la reunió de dilluns del directori de l'SPD. Tampoc no es prengué cap decisió sobre les atribucions de les diverses carteres ministerials, assenyalà el president de l'SPD, que desmentí els rumors sobre probables nomenaments per als ministeris de Relacions Exteriors o de Finances, que quedaran en mans dels socialdemòcrates.

Les negociacions per a la formació d'un Govern de gran coalició començaran dilluns i duraran fins al 12 de novembre.

El nou Parlament federal alemany (Bundestag) realitzarà la seva sessió constitutiva el 18 d'octubre, però haurà d'esperar fins al final de les negociacions entre democristians i socialdemòcrates per elegir el canceller.

Prèviament, els partits compromesos en aquestes negociacions hauran de realitzar congressos extraordinaris per segellar de manera definitiva els acords aconseguits en les negociacions.

Els dirigents dels dos camps polítics acceptaren la designació de Merkel en una reunió d'alt nivell mantinguda diumenge.

Des de les eleccions legislatives anticipades del 18 de setembre, l'SPD de Gerhard Schroeder qüestionava la victòria de la CDU-CSU, que només disposa de quatre escons d'avantatge sobre l'SPD al Parlament federal, el Bundestag (226 enfront de 222).

Per la seva banda, el nou president del Bundestag) serà el democristià Norbert Lammert, segons fonts de la CDU.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris