algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Xiïtes i kurds posen fi a la redacció de la Constitució sense l'acord dels sunnites

Talabani confirma que el 15 d'octubre els iraquians es pronunciaran sobre el text

76800

Fotografia de família dels membres del comitè que ha fet l'esborrany de la Constitució iraquiana.

El president iraquià, Yalal Talabani, assegurà que l'esborrany de Constitució del país se sotmetrà a referèndum popular tal com fou presentat ahir al Parlament, malgrat l'oposició sunnita, que va demanar la intervenció de l'ONU i la Lliga Àrab per evitar-ne l'aprovació.

Talabani afirmà que «la Constitució està llesta i serà presentada al poble iraquià», i que la consulta popular es farà el proper 15 d'octubre, tal com estipulava el calendari de la transició promogut pels EUA.

Crida a la població
El president d'Iraq va instar la població que doni suport a l'esborrany de la Carta Magna i expressà la seva «esperança» que el poble accepti el text.

En unes breus declaracions a la premsa realitzades a Bagdad, Talabani manifestà també el seu optimisme i seguretat que l'esborrany «compleix les aspiracions de tots els iraquians».

Sobre la possibilitat que la Constitució, si és aprovada, s'esmeni en el futur, el president deixà oberta aquesta possibilitat en dir que «no hi ha text complet que no pugui ser esmenat excepte l'Alcorà», el llibre sagrat de l'Islam.

El president iraquià recordà que el rebuig dels àrabs sunnites a l'esborrany presentat «és part de la democràcia» i comentà que, «si el poble no l'aprova, elaborarem una nova constitució». Les declaracions de Talabani arribaren pocs minuts després que els àrabs sunnites demanassin la intervenció de les Nacions Unides i de la Lliga Àrab per evitar que s'aprovi l'esborrany de la Constitució tal com han consensuat els xiïtes i els kurds.

La petició fou feta en un comunicat llegit en una roda de premsa pel xeic Abdulnaser al Yanabi, un dels quinze membres sunnites de la Comissió Constitucional (CC).

«Demanam a l'ONU, a la Lliga Àrab i a totes les organitzacions de la comunitat internacional que intervinguin per impedir que el text es ratifiqui i per arreglar el clar trastorn que hi existeix», recalcà Yanabi, acompanyat de la majoria dels seus col·legues sunnites.

«Anunciam el nostre desacord i rebuig als articles continguts a l'esborrany, per la qual cosa el text perd legitimitat», va subratllar Yanabi.

Tanmateix, assegurà que «nosaltres continuarem sent part vital del procés polític, per la qual cosa participarem efectivament en les pròximes eleccions».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris