algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

Els xiïtes presenten una nova oferta d'esborrany sota les pressions de Bush

La Casa Blanca tem que la falta d'acord frustri la seva política al Pròxim Orient

91858

El rés conjunt dels divendres es convertí en una encesa manifestació.

Els líders xiïtes esperen que els sunnites acceptin la seva darrera proposta sobre l'esborrany de la Constitució, presentada sota la pressió directa del president dels Estats Units, George W. Bush.

El mandatari nord-americà cridà ahir per telèfon el principal líder polític xiïta, Abdel Aziz Al-Hakim, segurament per demanar-li que obri la mà i aconsegueixi el consens necessari perquè el text pugui ser sotmès a referèndum amb garanties d'èxit.

El polític, que dirigeix l'Assemblea Suprema per a la Revolució Islàmica a Iraq (ASRII), sortí del seu domicili a la ciutat santa de Kerbala i s'adreçà a Bagdad per presentar la darrera iniciativa i forçar així els sunnites a acceptar-la, confirmaren fonts dels negociadors xiïtes. «Ara estam esperant la resposta dels sunnites», afegí el portaveu xiïta, Abbas Al-Bayati.

Malgrat no tenir un lloc destecat al Govern, Abdel Aziz Al-Hakim és el poder a l'ombra que maneja els complicats fils de l'aliança teixida entre xiïtes laics i religiosos, radicals i moderats.

Assidu al gran aiatol·là, Ali Al-Sistani, màxima autoritat religiosa xiïta de l'Iraq, dirigeix un partit amb profundes arrels iranianes i gran arrelament en la societat des que fa dos anys fos assassinat en un atemptat el seu germà i fundador de l'ASRII, l'aiatol·là Mohamed Baquir Al-Hakim.

Baquir Al-Hakim, que fou rebut per un caramull de persones quan tornà de l'exili a l'Iran, morí cinc mesos després, víctima d'un atemptat amb cotxe bomba quan dirigia l'oració a la mesquita de Najaf.

La Casa Blanca tem, per la seva banda, que la falta d'acord frustri la seva política al Pròxim Orient, esperoni les crítiques al país i sigui interpretada pels grups violents iraquians com un signe de debilitat per augmentar la violència.

Fins al moment es desconeix quina serà la postura dels sunnites, que ja han obligat a ajornar en tres ocasions el lliurament i aprovació del text constitucional al Parlament, i que «estan estudiant la nova iniciativa».

«L'únic que volem és una Constitució que mantingui la unitat de l'Iraq i faci realitat les aspiracions de tots» declarà el vicepresident, el sunnita Ghazi Al-Jawar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris