algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Ajornada 'sine die' la reunió del Parlament sobre l'esborrany de la constitució d'Iraq

Al·ludeixen a les objeccions dels sunnites respecte diverses clàusules de la Carta Magna

104504

El membre del Comitè redactor, Saleh al Mutalq (dreta) en una reunió amb altres sunnites.

El Parlament iraquià ha ajornat «sine die» la reunió que tenia previst mantenir ahir per debatre sobre l'esborrany de la nova Constitució d'Iraq, fet que significa que xiïtes, kurds i sunnites no han arribat a un acord.

«Perdre una mica de temps a canvi de guanyar el suport dels nostres germans sunnites seria un èxit important», digué el primer ministre iraquià, el xiïta laic Ibrahim al Yafari, en una conferència de premsa a Bagdad.

Al·ludí a la decisió del Parlament de postergar la seva reunió i a les objeccions dels sunnites respecte a diverses de les clàusules de l'esborrany de la Carta Magna, consensuat pels kurds i els xiïtes, i presentat el dilluns passat a la cambra. «Crec que els assumptes contenciosos són pocs i no han de constituir un obstacle davant de l'aprovació d'una Constitució històrica», afegí Yafari.

Les objeccions sunnites, especialment referents al federalisme i al repartiment de la riquesa petrolera, dugueren el passat dilluns al Parlament a concedir als líders polítics un termini de tres dies, que expirà aquesta mitjanit perquè arribin a un acord definitiu. Segons la llei que regeix el procés de transició a Iraq, l'esborrany havia d'haver estat lliurat a l'assemblea el passat 15 d'agost, però el termini fou prorrogat a causa de les divergències. En cas de ser acceptat per la Cambra, el document haurà de ser sotmès a un referèndum a mitjan octubre pròxim i, si és acceptat, el Parlament es dissoldrà i es convocaran eleccions generals el desembre.

Els sunnites, que malgrat ser minoritaris a l'Iraq governaven durant la dictadura de Sadam Husein, i aquests mateixos varen boicotejar les eleccions del passat 30 de gener, les primeres en cinc dècades a Iraq.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris