nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Israel dóna per conclosa l'evacuació de 25 assentaments de Gaza i Cisjordània

El president israelià demana a Abbas que compleixi el tracte i que desarmi Hamàs i Jihad

96896

L'evacuació de Sanur i Homesh transcorregué més pacíficament del que s'esperava.

Les tropes israelianes completaren ahir l'evacuació de l'assentament jueu de Homesh, al nord de Cisjordània, el darrer previst en el Pla de desconnexió del primer ministre, Ariel Sharon. Dilluns culminà l'evacuació de les 21 colònies de la franja de Gaza i ahir els soldats evacuaren la gent que quedava en dos dels quatre enclavaments de Cisjordània inclosos en el Pla, Sanur i Homesh.

L'evacuació dels colons, un projecte de Sharon que ha dividit de manera profunda la societat israeliana, acabà així en menys de nou dies, set, comptant només des del dia que l'Exèrcit i la Policia començaren els desallotjaments per la força. Ara queda pendent la demolició de les cases, que va començar diumenge i que acabarà just en deu dies.

En l'àmbit polític, el president de l'ANP, Mahmud Abbas, telefonà al president d'Israel, Moshe Katsav, per elogiar l'evacuació. Abbas la qualificà d'oportunitat històrica per a la pau entre palestins i israelians.

Per la seva banda, Katsav demanà a Abbas que compleixi la seva obligació de desarmar els grups de resistència palestins, indicà el principal negociador palestí, Saeb Erekat. Ambdós dirigents expressaren la intenció de reunir-se en qualsevol moment, afegí Erekat.

Ahir, Israel mobilitzà devers 6.000 efectius per neutralitzar els darrers bastions de resistència, on s'havia atrinxerat uns centenars d'israelians no residents a les colònies, alguns dels quals eren joves ultraortodoxos coneguts pel seu rebuig del pla de retirada del Govern. En total, 709 manifestants i residents foren evacuats de Homesh i 620 de Sanur.

Els temors de l'Exèrcit i de la Policia, que esperaven una resistència acarnissada, no es compliren, però sí que es registraren enfrontaments i escenes més intenses en l'aspecte emocional que durant l'evacuació dels enclavaments de Gaza.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris