algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Els sunnites rebutgen la Constitució, però Jafari confia que hi haurà acord

Denuncia que kurds i xiïtes han traït el consens nacional en presentar l'esborrany

El primer ministre iraquià, el xiïta Ibrahim al-Jafari, mostrà la seva confiança en la possibilitat d'assolir un acord final sobre l'esborrany de la nova Constitució de l'Iraq, malgrat que la principal formació sunnita el va rebutjar ahir totalment.

El text constitucional fou remès anit al Parlament, que donà un nou termini de 3 dies perquè les diferents comunitats resolguin els temes encara pendents, que sobretot són els referents al federalisme i al paper de l'Islam en el futur d'Iraq. Jafari reconegué davant els periodistes que hi ha divergències i demanà que «tots els líders polítics cooperin per superar-les». A més, destacà que «la darrera paraula la dirà el poble iraquià» el pròxim octubre.

El 15 d'aquest mes, els iraquians hauran de dir «sí» o «no» en el referèndum sobre el text constitucional que, en cas de ser acceptat, provocarà la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions generals el desembre. «Hi ha algunes forces que tenen objeccions sobre alguns punts de la Constitució, i esperam solucionar aquestes qüestions en els pròxims tres dies», afegí.

Jafari es referia sobretot al Partit Islàmic Iraquià (PII), que ahir féu públic un comunicat en el qual afirmà clarament que s'oposa al text constitucional tant en el seu esperit com en la seva lletra.

La nota denuncia que els kurds i els xiïtes han traït el consens nacional en presentar l'esborrany sense ni tan sols llegir les últimes esmenes suggerides per la comunitat sunnita, minoritària al país. «Recomanàrem ajornar la presentació de l'esborrany diversos dies, però no ens escoltaren. Per això, el Partit Islàmic condemna aquesta acció i la considera una violació de l'acord», s'esmenta en el comunicat, llegit amb duresa per un portaveu del PII a Bagdad.

A més, puntualitzà que no sols el federalisme és objecte de disputes i destacà que també existeixen discrepàncies en altres assumptes com la purga dels antics membres del partit àrab socialista Baaz, damunt el qual va sostenir el seu poder Saddam Hussein, i que està aclaparat pels sunnites, o la identitat de l'Iraq.

«Mai no acceptarem l'esborrany si no s'hi preserva la unitat de l'Iraq, es garanteix la justícia per a tots els iraquians, es distribueix equitativament la riquesa i es fixa un paper adequat de l'Islam», destaca el document del partit majoritari dels sunnites.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris