algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

L'evacuació israeliana de Netzarim posa fi a 38 anys d'ocupació

La zona fou lloc d'enfrontaments armats i es convertí en el símbol de la Intifada

58768

Els israelians marxaven de les terres colonitzades amb llàgrimes als ulls.

Reuters.

El desallotjament ahir de l'assentament de Netzarim tancà el Pla de Desconnexió a la franja de Gaza, que finalitzà abans del previst i sense greus incidents. Aquesta evacuació posà fi a 38 anys d'ocupació israeliana de territoris de la Franja.

«Ens n'anam contra el nostre desig, però no ho feim amb el cap baix», digué a la cerimònia el rabí de l'assentament, Sion Tawil. I afegí: «Els rebrots que ens enduim seran plantats a tot el país fins que trobem la forma de tornar a Netzarim».

Netzarim, una de les colònies més radicals a Gaza i on vivien uns 570 habitants, fou pràcticament desallotjada en una operació en la qual les forces d'evacuació no trobaren gran resistència i que conclogué a mitjan horabaixa.

Per la seva ubicació geogràfica, just al sud-oest de la ciutat de Gaza i aïllada, la zona ha estat lloc de freqüents enfrontaments armats i es convertí en el símbol de la Intifada d'Al-Aqsa quan no lluny d'allà morí a finals del 2000 l'infant palestí Mohamed A-Dura en un foc creuat.

Ahir, els habitants de Netzarim es reunien per últim pic a la sinagoga per a una pregària de gairebé tres hores en la qual varen treure diversos rotlles de la Torà i una Menorà -símbol de l'Estat d'Israel- per passejar-los per la colònia, un ritual ja repetit en altres assentaments desallotjats.

El rés a la sinagoga fou l'acte que posà fi a la presència jueva a Netzarim, on des del dematí els habitants havien estat esperant les forces d'evacuació a les portes de les seves cases també resant però amb les seves pertinences ja empaquetades.

Els autobusos blindats que transportaven els colons es dirigiren ahir horabaixa a un altre assentament, aquesta vegada el d'Ariel, al nord de Cisjordània.

L'Acadèmia Universitària de Judea i Samària informà que ha ofert allotjament gratuït a les darreres 80 famílies evacuades i que es preocuparà de totes les seves necessitats materials i espirituals.

L'aïllament de la colònia, envoltada per tots els seus costats de territori palestí, impedí que joves colonitzadors jueus hi poguessin arribar, fet que sens dubte facilità ahir la seva evacuació.

El desallotjament pacífic de Netzarim, on només es registrà una lleu agressió física a una policia per part d'una dona, acabà amb l'evacuació israeliana de Gaza, on fa 15 dies vivien 8.000 colons en 21 assentaments.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris