nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Japó demana perdó a Àsia pels danys en la II Guerra Mundial

El primer ministre Junichiro Koizumi commemorà ahir el 60è aniversari del Japó en la Segona Guerra Mundial amb una disculpa pel patiment causat per l'agressió de l'exèrcit japonès i jurà que Tòquio mai no tornarà a anar a la guerra.

Seixanta anys després que l'emperador Hirohito digués als seus súbdits «suportau allò insuportable» i acceptàs la derrota, els records de la guerra, que acabà amb la vida de milions de persones a Àsia, encara generen estelles en les relacions entre el Japó i els seus veïns, sobretot la Xina i les dues Corea.

«El Japó causà un mal enorme i patiment a diversos països, especialment a la gent d'Àsia, amb la seva colonització i agressió», digué Koizumi en una declaració. «Acceptant humilment aquest fet de la història, expressam una vegada més el nostre profund remordiment i sentides disculpes. I oferim les nostres condolences a les víctimes de la guerra en el nostre país i a l'estranger», afegí. Les paraules foren un ressò de les emeses pel primer ministre Tomiichi Murayama el 1995 i les pròpies de Koizumi en una reunió de líders d'Àsia i Àfrica l'abril.

El primer ministre japonès afegí que desitja construir relacions de confiança mútua amb els països asiàtics i junts, especialment amb la Xina i Corea del Sud, mantenir la pau a la regió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris