nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

El Parlament iraquià ajorna 7 dies la redacció de la nova Constitució

Els drets de les dones i l'autodeterminació són els principals esculls

L'Assemblea Nacional iraquiana -Parlament)- votà anit per unanimitat una pròrroga de set dies per finalitzar la redacció de l'esborrany de la nova Constitució, després que el president de la Cambra, Hashim Al Hassani, declaràs que els membres de la Comissió Constitucional, composta per xiïtes, sunnites i kurds, eren incapaços d'aconseguir un acord complet sobre la Carta Magna, l'aprovació de la qual s'havia previst per ahir, per sotmetre-la a referèndum el 15 d'octubre.

«Hem obtingut acords sobre molts de temes», assenyalà Al Hassani, però afegí que «encara queden alguns assumptes pendents».

«A pesar de tots els esforços que s'han realitzat, no hem estat capaços d'arribar a acords que agradin a tots», sostingué. Per això, va demanar més temps per acabar de redactar l'esborrany constitucional.

Minuts abans, el ministre kurd Barham Saleh avançava en declaracions a la cadena de televisió àrab Al Arabiya que els iraquians no havien pogut aconseguir una entesa completa sobre la Constitució, per la qual l'aprovació del text s'havia posposat de set a deu dies. Saleh és ministre de Planificació i exviceprimer ministre.

«Lamentablement, no hem estat capaços de redactar un esborrany amb el qual tots poguéssim estar d'acord -reconegué-. Hem decidit ampliar el període per discutir sobre l'esborrany durant un màxim de deu dies, potser entre set i deu dies», explicà.

Saleh subratllà que la proposta es presentarà a l'Assemblea Nacional i «llavors continuarem amb les reunions. I si no és possible cap acord, aleshores l'Assemblea Nacional es dissoldrà i convocarem eleccions generals per a la formació d'una nova Assemblea Nacional en un període el termini límit del qual és el 10 d'octubre», conclogué Saleh.

Els líders iraquians firmaren l'esborrany de la nova Constitució. Tanmateix, almanco dues qüestions hauran de ser resoltes en principi pel Parlament en ple: els drets de les dones iraquianes i l'autodeterminació d'alguns territoris, segons informaren dos membres parlamentaris xiïtes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris