nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Israel dóna 48 hores als colons perquè abandonin les cases de la franja de Gaza

L'operació anomenada «Mà estesa als germans» s'inicià enmig de durs enfrontaments entre colons i exèrcit

89438

Colons s'abracen enmig de plors en desallotjar l'assentament de Jewish.

Els soldats israelians començaren a presentar-se dilluns matí casa per casa a les 21 colònies jueves de la franja de Gaza per comunicar als seus habitants que tenen 48 hores per sortir de la zona, que serà restituïda als palestins després de 38 anys d'ocupació.

L'operació militar, batejada com a «Mà estesa als germans» i amb la qual Israel pretén acabar amb la seva presència en aquest territori, començà diumenge a mitjanit amb el tancament total de la franja de Gaza i amb un gran desplegament militar, israelià i palestí.

Com era d'esperar, la primera jornada del pla d'evacuació no fou gens tranquil·la. A Neve Dekalim, la major colònia de la franja, amb una població superior a 2.500 persones, nombrosos manifestants vinguts de fora aixecaren barricades i impediren el pas als militars durant diverses hores.

A Morag, al sud, el seus 200 habitants esperaren els militars a l'entrada de la colònia per intentar tallar-los l'accés a l'assentament. «Aquesta és la terra promesa als jueus i la nostra casa. En llevar-nos-la és com si m'arrabassassin el meu fill. No els fa vergonya?», increpava els soldats Haim Gross, líder dels colons a l'assentament.

En unes altres cinc colònies, entre les quals dues d'extremadament religioses: Netzarim i Kfar Darom, els seus habitants ni tan sols no es dignaren a rebre els soldats a les seves cases.

«És un dia dolorós i difícil però també històric», resumí el ministre de Defensa israelià, Shaul Mofaz.

Des del 15 i fins al 17 d'agost, els colons d'aquestes implantacions podran abandonar les seves cases amb l'ajuda i escorta dels soldats de manera pacífica. Però a partir de dimecres, 40.000 soldats i policies desallotjaran per la força els habitants dels assentaments.

A les tropes israelianes s'afegeixen 7.500 policies palestins que garantiran que l'evacuació dels colons es du a terme sense incidents.

La majoria de colons desitja resistir fins al final en la que consideren terra d'Israel i confia encara en una interrupció sobtada del pla de retirada.

Molts d'ells se senten traïts perquè els mateixos governants que els varen portar fins a Gaza els obliguen ara a abandonar-la.

Paral·lelament, desenes d'israelians residents a Gaza, d'un total de més de 8.000, ja han abandonat ca seva, on varen arribar després de la guerra dels Sis Dies el 1967, per gaudir de les compensacions financeres que els ofereix Israel i estar segurs de ser reinstal·lats en breu.

Tot just llançar-se l'operació de retirada, Mofaz va anunciar a la premsa que l'Estat conservarà sis blocs de colònies a Cisjordània. Amb elles, «traçarà la seva frontera oriental» i el país podrà estar més ben protegit, segons Mofaz, encara que segons el principal negociador palestí, Saeb Erakat, va subratllar que Israel haurà d'elegir un dia entre la «pau o les colònies».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris