algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Iran avisa que no 'cedirà' a les pressions i continuarà la seva activitat nuclear

La junta de l'OIEA insta Teheran a tornar a suspendre l'enriquiment d'urani

79698

Mohamed El Baradei, cap de l'Organització Internacional d'Energia Atòmica.

Iran no «cedirà» a les pressions per suspendre les seves activitats atòmiques i «es convertirà en un productor de combustible (nuclear) en una dècada», afirmà ahir a Viena el cap de delegació iranià davant de l'OIEA, Sirus Nasseri.

El diplomàtic iranià reaccionà així a la resolució aprovada per la Junta de Governadors de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) que insta Teheran a tornar a suspendre l'enriquiment d'urani, la part més sensible del seu programa nuclear, com a mesura de generació de confiança. En declaracions a la premsa després de concloure la reunió urgent i extraordinària de la Junta a Viena, Nasseri acusà els països industrialitzats de negar al seu país l'accés a la producció de combustible nuclear mitjançant l'enriquiment.

L'esmentada negació «es limita ara a Iran, però serà ampliada a tots els països en desenvolupament si Iran cedeix», advertí el diplomàtic. «Afortunadament, Iran no cedirà i es convertirà en un productor de combustible (nuclear) en una dècada», prosseguí. Nasseri va assenyalar que l'aprovació d'una resolució com la d'ahir per la Junta de l'organisme internacional significa un «vot de desconfiança per a la capacitat i credibilitat de l'OIEA per verificar que una activitat pacífica es manté pacífica».

La resolució expressa la «seriosa preocupació» per la represa dels treballs a la planta nuclear d'Esfahan, on dimecres foren retirats tots els precintes de l'OIEA que la segellaven des de l'any passat. A més, la Junta encarregà al director general de l'OIEA, l'egipci Mohamed El Baradei, que elabori per al proper 3 de setembre un informe tècnic sobre el compliment iranià de la resolució. El document exigeix a Iran «restablir la plena suspensió voluntària de totes les activitats relacionades amb l'enriquiment» d'urani, fet que inclou la producció del gas que s'introdueix en centrifugadores, mentre insta Teheran que permeti a l'OIEA de col·locar novament els precintes. A la instal·lació d'Esfahan es converteix concentrat d'urani en gas hexafluorur UF6, que després, en un procés separat, s'usa per enriquir urani.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris