muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

L'exdictador Pinochet dóna la cara per primera vegada davant indagacions judicials


La detenció de l'esposa d'Augusto Pinochet, Lucía Hiriart, i del seu fill Marco Antonio ha portat l'exdictador xilè a assumir la seva responsabilitat pels fets que investiga la justícia en relació amb els seus comptes a l'estranger.

Hiriart i el seu fill foren processats dimecres per complicitat en frau tributari pel jutge Sergio Muñoz, qui investiga l'origen de la fortuna i els comptes secrets que Pinochet va mantenir al Banc Riggs dels Estats Units i en altres entitats a l'exterior.

«Assumesc tota la responsabilitat pels fets que investiga el ministre senyor Muñoz i neg tota participació que pugui correspondre a la meva cònjuge, als meus fills i als meus col·laboradors més pròxims», assenyalà Augusto Pinochet en una declaració.

L'exgovernant de facto (1973-1990) reaccionà després de visitar la seva esposa a l'Hospital Militar de Santiago, on Hiriart compleix la detenció que ordenà el jutge Muñoz, en el marc de la investigació que inicià ara fa un any sobre l'origen de la fortuna de l'exdictador.

Hiriart presenta un quadre d'hipertensió moderada i està sotmesa a una sèrie d'exàmens, segons un comunicat de l'Hospital Militar. «Si volen empresonar algú, enjudiciant una part de la història de Xile, que sigui a mi i no a persones innocents», afegí Pinochet en la seva declaració.

Tanmateix, l'exdictador afirmà que mai no defraudà l'Estat ni va obtenir profit il·legítim de l'exercici dels càrrecs que va ocupar. «Reiter que mai no vaig defraudar l'Estat ni vaig obtenir profit il·legal de l'exercici dels càrrecs que vaig exercir. Vaig lliurar, per raons de prudència, ja que seria objecte de persecució i assetjament polític, a institucions professionals estrangeres els estalvis de tota la meva vida. Si va haver-hi alguna diferència tributària, els meus assessors han pagat tot el que correspon», subratllà Pinochet.

Els arguments de l'exdictador, d'assumir la responsabilitat dels fets que investiga Muñoz, es contraposen als habituals que exposa la seva defensa sobre la delicada condició mental i física que impedeixen al seu client assumir un judici.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris