algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Iran acorda reiniciar la producció d'urani enriquit a Esfahan

L'OIEA ha posat vigilància a la central per evitar que es desviï material radioactiu

83264

El ministre de Defensa iranià, Ali Shamkhani, durant una compareixença de premsa sobre la seva posició en l'enriquiment d'urani.

L'Iran trencà ahir tots els precintes de la maquinària nuclear a la planta d'Isfahan i reprengué així el procés de transformació de la pols d'urani en gas, primer pas cap el controvertit enriquiment d'aquest element radioactiu.

La notícia coincidí amb el fracàs a Viena de la reunió de la Junta de Governadors de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), incapaç d'arribar a un consens que permeti caminar cap a la solució del contenciós.

L'Iran havia permès que l'OIEA col·locàs aquells segells el passat mes de novembre, quan la polèmica s'agreujà fins al punt que es temé que el tríade negociador europeu -Alemanya, la Gran Bretanya i França- es rendís i permetés que l'assumpte arribàs al Consell de Seguretat de l'ONU, com desitgen els Estats Units.

El llavors govern moderat de l'oberturista Mohamed Khatamí publicità la concessió com un «exemple de bones intencions» i s'involucrà en el procés negociador, encara que sempre advertí que la suspensió era temporal. Però la victòria dels radicals en les eleccions presidencials iranianes del juny passat modificà la situació.

Dilluns, una vegada que els experts en l'OIEA col·locaren les càmeres de vigilància i aparells de control, els científics de la central atòmica d'Isfahan començaren a preparar la pols d'urani concentrat. Ahir trencaren els precintes que quedaven sobre la maquinària en la qual aquella «pols groga» és introduïda per transformar-la en gas hexaflorur d'urani UF6.

«Els segells han estat retirats i la central ara és plenament operativa. Tot el procés ha estat realitzat sota la supervisió dels inspectors de l'OIEA», anuncià a la televisió estatal el vicepresident de l'Organització iraniana d'Energia, Mohamed Saidi.

Un científic de la central d'Isfahan explicà, per la seva part, que la primera tasca fou tornar a obrir les màquines, comprovar el seu funcionament i circuits, netejar-les i condicionar-les per poder posar-les en marxa. L'organisme dependent de l'ONU confirmà que els aparells d'observació s'han instal·lat als llocs sensibles de la planta per vigilar tot el procés.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris