nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El president iranià assegura a Annan que durà una nova proposta nuclear

Ahmadinejad conversà amb Nacions Unides abans que començàs la reunió de l'AIEA

88076

ElBaradei, director de l'AIEA, durant la reunió de Viena.

El president d'Iran, Mahmud Ahmadinejad, digué al secretari general de l'ONU, Kofi Annan, que presentarà una nova proposta quan els integrants del seu equip de govern prenguin possessió dels seus càrrecs.

Segons l'agència Isna, la segona oficial d'Iran, el president del país conversà per telèfon amb Annan poc abans que començàs a Viena la reunió extraordinària de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) per tractar sobre la represa dilluns de les activitats nuclears iranianes. «Tenc noves propostes i iniciatives que presentaré quan el meu govern prengui possessió dels seus càrrecs», digué Ahmadinejad segons l'agència oficial.

Ahmadinejad explicà al líder de l'ONU que el seu país no ha fet cap acte il·legal en reprendre algunes de les activitats de la central d'Esfahan, al centre d'Iran, i insistí que Teheran només desitja donar un ús pacífic a la tecnologia nuclear. La conversa entre Ahmadinejad i Annan tingué lloc hores abans que els països membres de la Junta de Governadors de l'AIEA començassin una reunió d'emergència per negociar el contingut d'una resolució sobre el controvertit programa nuclear d'Iran.

La troica europea, composta per Alemanya, França i el Regne Unit, convocà aquesta reunió urgent de la Junta de Governadors després de constatar el fracàs de la seva iniciativa de diàleg per impedir la reactivació de tasques a la planta nuclear iraniana. En aquesta instal·lació iraniana es converteix concentrat d'urani en gas HF6, que en un procés separat s'usa per a enriquiment d'urani.

Els europeus volen evitar que Iran reprengui el seu programa d'enriquiment d'urani, un material que té aplicacions tant civils com militars, però que és legal sota el Tractat de No Proliferació d'armes nuclears (TNP), ratificat també per Iran.

La junta podria denunciar Iran per passades violacions del TNP davant del Consell de Seguretat de l'ONU, que té els poders d'aplicar sancions contra Teheran, encara que diplomàtics consultats a Viena estimaren improbable que això succeeixi.

La Junta fou interrompuda ahir fins dimecres per acordar una resolució que pot ser aprovada demà, encara que per ara les diferents versions de l'esborrany han estat rebutjades pels països en desenvolupament, que consideren que l'ús de l'energia nuclear per a finalitats civils és un «dret bàsic i inalienable de tots els estats».

De tota manera, el cap de l'AIEA, Mohamed ElBaradei, esperava que la represa d'activitats nuclears ultrasensibles iranianes no provoqui «una ruptura permanent» amb els europeus i demanà un «màxim de prudència a ambdues parts», abans que s'iniciàs la reunió extraordinària a Viena. «Esper que això sigui un simple rampell i no una ruptura permanent», declarà ElBaradei.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris