nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Iran reprèn el seu programa nuclear tot i l'amenaça de sancions de la UE i EUA

Europa encara confia en una solució que permeti no dur el cas a les Nacions Unides

86498

Un vídeo mostra com els treballs es reprenguern a la central d'Esfahan.

L'agència oficial iraniana IRNA anuncià ahir que s'han reprès les activitats de reprocessament d'urani a la central d'Esfahan, al centre del país. Per la seva banda, la UE i els Estats Units han advertit que la represa d'aquesta activitat pot motivar sancions de l'ONU contra Teheran.

La represa es produí immediatament després que, segons la televisió estatal, els inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) acabassin d'instal·lar càmeres de vigilància a la central. L'Iran havia suspès aquestes tasques a Esfahan i en altres instal·lacions nuclears el passat mes de novembre per evitar les sancions de l'ONU i com a gest amb vista a les negociacions amb els europeus.

La central, situada a 15 quilòmetres al sud-est de la vella capital persa, Esfahan, converteix l'urani en gas. El pas posterior és l'enriquiment del gas en centrifugadores. L'urani enriquit a baix nivell pot utilitzar-se per generar combustible nuclear, mentre que l'enriquit a major nivell pot utilitzar-se per fabricar bombes atòmiques.

Les reaccions per la represa de l'activitat nuclear no s'han fet esperar i el director general de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), Mohamed ElBaradei, considerà «lamentable» el fet que l'Iran hagi reiniciat el seu programa de reprocessament d'urani abans que l'AIEA comprovi l'estat en el qual es troben les instal·lacions, segons explicà un portaveu de l'agència.

Brussel·les per la seva banda reitera que prefereix una solució negociada abans que acudir al Consell de Seguretat de l'ONU per la crisi provocada per l'anunci d'Iran. «La nostra preferència és una solució negociada i el Consell de Seguretat és una opció que no volem», digué el portaveu de l'Executiu comunitari, Stefaan de Rynck, malgrat el rebuig dels iranians al paquet negociador que la Unió Europea els presentà divendres passat perquè renunciïn definitivament a l'enriquiment d'urani.

El portaveu insistí que es tracta d'un paquet «global» que «mereix un temps d'estudi». «És un paquet que té com a objectiu obrir un nou capítol en les relacions entre l'Iran i la UE i estableix una base sòlida per fer-ho», explicà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris