nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Netanyahu dimiteix davant la llum verda del Govern al pla de retirada

Sharon afirma que l'abandó del ministre de Finances no afectarà la política econòmica d'Israel

57546

El primer ministre, Ariel Sharon, amb Benjamin Netanyahu.

El ministre israelià de Finances, Benjamin Netanyahu, anuncià la seva dimissió després que el Gabinet Nacional, presidit pel primer ministre, Ariel Sharon, aprovàs ahir la primera fase de l'evacuació d'assentaments jueus a Gaza i a Cisjordània, autoritzant el desallotjament de les colònies de Netzarim, Morag i Kafar Darom, a la franja de Gaza.

Segons la Llei israeliana, la renúncia de Netanyahu entrarà en vigor d'aquí a 48 hores. Els analistes preveuen que Netanyahu s'enfronti amb Sharon pel lideratge del Likud abans de les pròximes eleccions.

Netanyahu, un polític de la línia dura que fou primer ministre entre els anys 1996 i 2000, és el principal rival polític de Sharon en el partit Likud. Els darrers mesos, ha assumit posicions contradictòries sobre l'evacuació. En decisions del Gabinet hi ha votat a favor, però al Parlament ha tractat d'obstruir-la.

Després de saber la notícia, Sharon en parlà amb el director del Banc d'Israel, Stanley Fischer, per comunicar-li que la dimissió no afectarà la política econòmica del país i que els pròxims pressuposts inclouran el dèficit i els objectius de despeses ja marcats per l'Executiu, assenyalà en un comunicat l'oficina del primer ministre.

Aquesta és la primera d'una sèrie de votacions per aprovar de manera definitiva l'evacuació d'assentaments a Gaza i a Cisjordània. En certa mesura, es tracta d'un formalisme a fi de permetre que els opositors a la retirada israeliana puguin expressar el seu parer per darrera vegada.

Netanyahu afirmà que abandona el Govern per la seva oposició a la retirada. «Avui ha arribat el moment de la veritat», escrigué en una carta que presentà al Gabinet abans que abandonàs de cop i volta la reunió ministerial setmanal.

Poques hores després, Sharon nomenà Ehud Olmert, del partit Likud, ministre de Finances, en substitució de Netanyahu.

Sharon concedí la cartera de Finances a Olmert tot i que el ministre d'Habitatge, Yitzhak Herzog, reclamà ahir aquest lloc per al Partit Laborista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris