muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Hiroshima recorda la matança atòmica

El batle de la ciutat fa una crida apassionada per l'abolició de l'armament nuclear en el món

93212

Els coloms volaren per davant del dom convertit en monument i en símbol de resistència a la destrucció.

Desenes de milers de persones es reuniren ahir a Hiroshima per commemorar el 60è aniversari del primer atac amb una bomba atòmica en la història. Guardaren un minut de silenci i oferiren flors i aigua en memòria de les víctimes, en una cerimònia que serví per fer una nova crida a favor de l'abolició de l'armament atòmic.

Més de 55.000 persones es reuniren al Parc Commemoratiu de la Pau, una extensió coberta d'arbres que durant un dia cada any es converteix en l'epicentre espiritual del moviment mundial antinuclear.

L'acte fou una cerimònia austera en la qual es guardà un minut de silenci a les 8.15 hores, el moment exacte en què, 60 anys enrere, el llançament de la bomba provocà un núvol en forma de bolet que polvoritzà la ciutat i matà centenars de milers de persones.

Un estol de coloms blancs fou amollat perquè solcàs l'aire, i envasos d'aigua i arranjaments florals foren dipositats en un monument en forma de dom, ubicat al centre del parc. En un altre monument, creat davall les runes d'un dels pocs edificis que no s'enfonsaren, un grup de pacifistes realitzà una manifestació.

El batle d'Hiroshima, Tadatoshi Akiba, llegí una Declaració per la pau, en la qual exhortà tots els països a desfer-se de les armes nuclears, i acusà els Estats Units, Rússia i altres potències atòmiques de «posar en perill la supervivència de la raça humana».

«Molta gent en tot el món s'ha donat per vençuda, pensant que no hi ha res a fer», manifestà Akiba. «En el si de les Nacions Unides, els membres del 'club' nuclear usen el seu poder de vet per imposar la seva voluntat a la majoria i per perseguir així els seus objectius egoistes», denuncià. A més, proposà que «el primer Comitè de l'Assemblea General de l'ONU, que es reunirà per octubre, en creï un d'especial per deliberar i per elaborar plans que tendeixin a aconseguir i a mantenir un món lliure d'armament nuclear».

Segons Akiba, el 6 d'agost és «un moment d'herència, de conscienciació i de compromís, el dia que heretam el compromís dels 'hibakusha' -nom amb què es designa al Japó els sobrevivents de la tragèdia- per l'abolició de les armes nuclears i per l'èxit d'una pau mundial vertadera».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris