muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

Blair proposa expulsar extremistes, prohibir associacions i vigilar webs

La «glorificació» del terrorisme serà delicte i estudiarà vies per revocar la nacionalitat

78814

Tony Blair ha decidit endurir les lleis antiterroristes al màxim.

El primer ministre britànic, Tony Blair, anuncià ahir noves propostes per combatre l'extremisme islàmic i tot foment, «glorificació» o acceptació del terrorisme, començant per la possibilitat de deportar els estrangers que promoguin o «glorifiquin» la violència i el terrorisme.

En la seva darrera compareixença davant de la premsa abans de començar les seves vacances estiuenques, Blair anuncià, a més, que el Govern elaborarà una llista de pàgines web i llibreries, com també altres centres i xarxes d'acció extremista. El Ministeri d'Interior estudiarà la deportació de tota persona que hi tingui una «implicació activa».

El «premier» volgué anticipar-se a possibles crítiques d'organitzacions de drets humans o de l'oposició i afirmà que altres països europeus, concretament França i Espanya, ja realitzen deportacions «per decisió ministerial» i no dels tribunals.

A més, assegurà que se cercaran garanties dels països que seran receptors dels deportats, en el sentit que aquests no seran objecte de tortures o tractes degradants. En concret, esmentà que la Gran Bretanya ja ha tancat un acord amb Jordània i que està negociant amb Algèria, Líban i altres.

El Govern està disposat a consultar les seves propostes amb l'oposició i la societat civil durant un mes, però també a modificar lleis, com la Llei de Drets Humans per la qual la Gran Bretanya s'afegí a la Convenció Europea dels Drets Humans, en cas que els seus plans ensopeguin amb obstacles legals. El Govern analitzarà també les possibilitats legals de respondre a la petició policíaca d'estendre -de tres a 14 dies- el termini en el qual un sospitós de terrorisme pot estar detingut sense càrrecs.

Blair apuntà que Espanya aprovà noves mesures després de l'11-M, i França també després dels atemptats islamistes al metro de París en els 90. Recordà que abans dels mortífers atemptats del 7-J -que mataren 52 persones- el seu Govern ja intentà treure endavant lleis més dures contra els sospitosos de terrorisme, lleis que toparen amb una «oposició ferotge».

Ara, assenyalà, en la classe política i en la societat, «el clima és diferent». «Que ningú no tingui cap dubte que les regles del joc han canviat», apuntà i afegí que països com Polònia o Itàlia estan endurint les seves lleis arran dels atemptats de Londres. Blair qualificà de «completa obscenitat» que els terroristes usin com a excusa la guerra de l'Iraq.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris