nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Europa ofereix incentius a l'Iran perquè no faci armes nuclears

Fa costat a un programa atòmic que exclou l'enriquiment d'urani

Els negociadors de França, Alemanya i Regne Unit presentaren ahir a les autoritats iranianes la proposta de cooperació de la Unió Europea per resoldre la crisi actual, que inclou el suport dels Vint-i-cinc perquè Teheran desenvolupi un programa nuclear civil per produir electricitat, però que no contempla l'enriquiment d'urani amb l'objectiu de garantir que els iranians no fabricaran la bomba atòmica.

L'oferta de la troika europea, en l'elaboració de la qual ha intervingut l'alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna Europea, Javier Solana, reconeix el dret d'Iran a comptar amb un programa nuclear civil per a investigació i producció d'electricitat que sigui «segur, econòmicament viable i que respecti les obligacions de no proliferació», segons fonts diplomàtiques.

A més, la Unió Europea es compromet a garantir l'accés d'Iran en el mercat internacional de combustible nuclear, especialment a Rússia, i a cooperar en matèria d'energia nuclear. En aquest sentit, ofereix seguretat en el proveïment del combustible necessari per fer funcionar els reactors d'aigua lleugera.

La troika assenyala, no obstant això, que és necessari establir un «clima de confiança» entre les dues parts en matèria nuclear perquè ja no existeixin més dubtes en el futur sobre la possibilitat que Iran intenti fabricar la bomba atòmica. Iran rebria de l'exterior tot el combustible nuclear que necessiti i després hauria de tornar els residus al país que li va subministrar el combustible. Així faria activitats de processament i enriquiment d'urani, que poden ser tant per a fins civils com per a la bomba nuclear.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris