muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

Paisley afirma que necessitarà «temps per tal d'acceptar l'anunci» de l'IRA

Blair defensa davant dels unionistes la decisió de reduir de 10.500 a 5.000 les tropes

El líder del Partit Unionista Democràtic (DUP) -majoritari a Irlanda del Nord- Ian Paisley, declarà ahir de forma desafiadora que serà necessari un «prolongat període d'avaluació» abans d'acceptar l'anunci de desarmament efectuat la setmana passada per l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), després de reunir-se amb el primer ministre britànic, Tony Blair.

Blair, que es reuní separadament amb Paisley i amb el president dels republicans d'Irlanda del Nord (Sinn Féin), Gerry Adams, insistí davant de Paisley que, per part seva, està totalment justificada en termes de seguretat la desmilitarització d'Irlanda del Nord. Aquesta decisió fou presa pel Govern després de l'anunci de l'abandonament de les armes per part de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) dijous passat i contempla la reducció de tropes de 10.500 a 5.000 en dos anys.

Amb aquestes declaracions, efectuades després d'entrevistar-se amb ambdós, Blair pretén aturar les crítiques dels unionistes que acusen el Govern de cedir davant de les pressions de l'IRA i fer concessions sense obtenir proves prèvies que l'IRA ha abandonat les armes.

Blair advertí tanmateix al Sinn Féin -braç polític de l'IRA- que només podrà restaurar-se el govern autònom d'Ulster si l'IRA es compromet a seguir la via pacífica i democràtica. «Òbviament has de vigilar molt de prop el que ocorre. Tens la declaració de l'IRA però també has d'assegurar-te que el que es diu en la teoria es durà a terme a la pràctica», recalcà Blair.

L'esperança de Blair és poder encarrilar el procés de pau de l'Ulster i avançar a la devolució del poder a aquesta regió. L'autonomia fou suspesa l'octubre de 2002 després d'un presumpte cas d'espionatge de l'IRA a Stormont, seu de l'Assemblea regional. Això no obstant, Paisley continua exigint la verificació del desarmament complet de l'IRA abans d'acceptar compartir el Govern autònom de l'Ulster amb el Sinn Féin.

Però el DUP exigeix la verificació del desarmament complet de l'IRA abans d'acceptar compartir el Govern autònom de l'Ulster amb el Sinn Féin, el reconegut braç polític de l'IRA.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris