algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Un «Consell Militar» fa un cop d'estat a Mauritània quan el president era a Riad

Afirma que crearan les «condicions favorables per a un joc democràtic transparent»

71708

Una seguidora del president Ould Taya sosté una foto quan guanyà els comicis de 2003.

Un grup d'oficials militars mauritans anunciaren ahir la creació d'un Consell Militar per a la Justícia i la Democràcia i l'enderrocament del president Mouaouiya Sid Ahmed Ould Taya, aprofitant la seva absència del país, i la creació d'un govern militar que regirà durant «no més de dos anys», en els quals afirma que crearà les «condicions favorables per a un joc democràtic obert i transparent».

En un comunicat, els colpistes afirmaven que les Forces Armades i de Seguretat decidiren unànimement «posar fi a les pràctiques totalitàries del règim enderrocat pel qual tant ha sofert en els darrers anys» el poble maurità.

Unitats de la Guàrdia Presidencial i de l'Exèrcit prengueren des de primera hora del matí d'ahir els punts neuràlgics de la capital, entre ells la ràdio, la televisió, el palau presidencial i l'Estat Major. El president Ould Taya tractà de tornar de Riad on assistí a l'enterrament del rei Fahd, però hagué d'aterrar a Niamey on romandrà uns dies.

Aquest Consell es comprometé «davant del poble maurità a crear les condicions favorables d'un joc democràtic obert i transparent on la societat civil i els actors polítics podran pronunciar-se lliurement». «Les Forces Armades i de Seguretat no preveuen exercir el poder més enllà d'un període de dos anys, considerat indispensable per a la preparació i la posada en marxa de vertaderes institucions democràtiques», prossegueixen els colpistes, que es comprometen «a respectar tots els tractats i convencions internacionals ratificats per Mauritània».

Segons digué l'encarregat de negocis de l'Ambaixada espanyola, Alvaro Díaz, encara que els colpistes controlaven tota la capital, encara no pot parlar-se de triomf del cop d'Estat. Això sí, recalcà que no hi havia hagut vessament de sang, encara que durant el matí s'escoltaren diverses ràfegues de trets.

A més, després de que l'autodenominat Consell Militar per a la Justícia i la Democràcia emetés el seu comunicat a les 12.00 els carrers, fins aleshores deserts i amb els comerços tancats, començaren a omplir-se de partidaris dels colpistes. Això no obstant, la vida a la ciutat no ha tornat encara a la normalitat.

Quant a la situació de la colònia espanyola, unes 110 o 120 persones, Díaz recalcà majoritàriament entre Nuakxott i Nuadibú, que estan bé i que tant l'Ambaixada com el Consolat a Nuadibú estan en contacte permanent amb ells. S'ha recomanat als espanyols que no surtin de les seves cases, almenys fins que es pugui garantir que no hi haurà violència als carrers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris