muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Amnistia afirma que EUA té detingudes 70.000 persones fora de la seva frontera

Documents judicials han revelat nous tractes brutals infligits a presoners iraquians

Amnistia Internacional (AI) denuncià ahir que 70.000 persones han estat detingudes per Estats Units fora del seu territori i assegurà que la presó de Guantánamo «no és més que la punta visible de l'iceberg».

Un informe publicat ahir per l'organització humanitària detalla el cas de Salah Nasser Salim Ali i Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah, dos iemenites detinguts durant 18 mesos per EUA en una presó secreta de Jordània.

L'organització humanitària assegura que els detinguts, residents a Indonèsia, estan encadenats, sense veure la llum solar i sense poder posar-se en contacte amb familiars o advocats.

Ambdós relataren a AI que foren torturats durant quatre dies pels membres del servei d'intel·ligència jordans abans de ser enviats en avió a presons subterrànies no identificades, on romangueren durant més d'any i mig sense haver estat acusats de cap delicte.

Ara es troben en una presó de Iemen, detinguts per les autoritats del país, que -sempre segons Amnistia Internacional- reconeixen que no s'han formulat càrrecs contra ells i que, per tant, no hi ha raó perquè hagin de romandre empresonats. «Creim que la situació d'aquests dos homes és només un exemple més de les nombroses detencions secretes que duen a terme les autoritats d'EUA arreu del món», assegurà la investigadora d'Amnistia Sharon Critoph.

D'altra banda, el tracte brutal que els guardes d'EUA de la presó d'Abu Ghraib donaven als detinguts no fou un cas aïllat, sinó un exemple de la improvisació requerida pels alts oficials americans establerts a Bagdad per aconseguir confessions dels presos iraquians.

Segons un article publicat ahir per The Washington Post, que cita documents classificats relacionats amb judicis militars a implicats en abusos, la necessitat d'obtenir informació per detenir la insurgència impulsà oficials superiors a sol·licitar imaginatives formes d'interrogatori.

El diari dels Estats Units es basa en els documents relacionats amb la mort d'un general iraquià després de ser detingut per soldats nord-americans arran de les lesions sofertes durant els interrogatoris i les irregularitats en els informes de la seva detenció.

El general iraquià Abed Hamed Mowhoush, considerat per la intel·ligència d'Estats Units com una persona pròxima a l'expresident iraquià Saddam Hussein fou detingut el 10 de novembre del 2003 i mantingut aïllat a la base de Qaim, pròxima a la frontera amb Síria.

La mort de Mowhoush es produí setze dies després de la seva captura i el que en un primer moment fou qualificat de mort per causes naturals es revelà, segons els documents de la investigació, com a resultat de la pallissa soferta a la presó de Qaim. En l'interrogatori del presoner els guardes d'Estats Units empraren un sac de dormir on posaren Mowhoush per ser apallissat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris