muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

Darrer adéu auster per al rei Fahd

Caps del món àrab acudiren a les cerimònies, només permeses per a musulmans

Caps d'Estat de països musulmans, entre els quals es trobaven el president d'Egipte, Hosni Mubarak; el rei Hussein de Jordània; el primer ministre d'Iraq, Ibrahim al Jaafari; el president d'Afganistan, Hamid Karzai; el de Pakistan, Pervez Musharraf; i el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, assistiren ahir a les cerimònies per la mort del rei Fahd, a les quals només estava permesa l'entrada a musulmans, i que inclogueren una breu oració a la mesquita de Riad i l'enterrament del monarca en una tomba sense nom en un cementeri del centre de Riad.

També eren presents en les cerimònies els presidents de Iemen, Tunísia i Líban, a més de diversos emirs de les nacions del golf Pèrsic i prínceps saudites i el nou monarca, Abdal·là.

Està previst que els líders occidentals, entre ells el príncep Carles d'Anglaterra; el president de França, Jacques Chirac, i una delegació d'Estats Units, encapçalada pel vicepresident Dick Cheney, arribin avui per assistir a una altra cerimònia, com també a la coronació del nou rei, el germanastre de Fahd, Abdal·là.

El darrer adéu al difunt rei Fahd estigué marcat per l'austeritat que imposa la versió islàmica majoritària al regne, a més de per les extremes mesures de seguretat desplegades. Les forces de l'ordre se situaren en improvisats llocs de control per la capital i tallaren el camí des de l'aeroport al centre de la ciutat. La mesquita, amb capacitat per a 6.000 persones, així mateix apareixia envoltada per la Policia i membres de l'Exèrcit, entre els quals figuraven diversos centenars de policies del departament antiterrorista.

El cadàver de Fahd, embolicat en una capa de color marró sobre una taula transportada pels seus fills, fou portat a la mesquita de l'imam Turki bin Abdal·là, que era plena de gent, on es realitzà una breu pregària que només durà dos minuts. Després d'això el cos fou traslladat al cementeri Al Aud, situat en una plana desèrtica, mentre franctiradors vigilaven a tothora el desenvolupament de la cerimònia.

Una vegada al cementeri, a uns 5 quilòmetres de distància de la mesquita, el cadàver, amb un sudari blanc, fou baixat a la tomba per membres de la família reial. Allà descansarà sense cap làpida que l'identifiqui i al costat dels seus tres predecessors -els seus germanastres Saud, Faisal i Jaled-, a banda d'altres ciutadans.

Després de l'enterrament, que tingué lloc 24 hores després de la mort, tal com mana la tradició wahabí, el nou rei, Abdal·là, es dirigí a la cort reial, on l'esperaven una gran quantitat de saudites i de mandataris estrangers que li expressaren les seves condolences, estrenyent la seva mà i besant-li les galtes.

Abdal·là, de 81 anys, assumí el tron després de la mort dilluns de Fahd, de 84, i serà coronat avui en una cerimònia oficial. Segons la televisió saudita, els membres de la família reial ja «han promès obediència» al nou monarca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris