nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El Parlament iraquià aprova part del gabinet ètnic presentat per Al Jaafari

Falta un acord per a cinc ministeris clau, mentre que set dones seran titulars de carteres

59284

El primer ministre iraquià, Ibrahim al-Jaafari, parla amb els periodistes després de la sessió parlamentària d'ahir.

L'Assemblea Nacional iraquiana aprovà ahir, amb una votació a mà alçada, 32 ministres proposats davant de la Càmera pel primer ministre designat, Ibrahim al Jaafari. El Govern inclou representants dels principals grups ètnics del país (xiïtes, sunnites i kurds), així com diverses dones, set de les quals seran ministres.

Tanmateix, només 27 dels 32 ministres van ser confirmats, ja que continuen les negociacions sobre els viceprimers ministres i cinc carteres clau: les de Defensa, Petroli, Electricitat, Indústria i Drets Humans.

Una majoria de 180 parlamentaris dels 185 presents en sala -d'un total de 275- aprovà el gabinet a mà alçada, incloent els cinc ministeris interins, i després d'això hi hagué una ronda d'aplaudiments.

El propi Al Jaafari ocuparà de forma provisional el Ministeri de Defensa, un càrrec que estaria reservat per a un sunnita, segons digué el president de l'Assemblea Nacional, Hajim a l'Hassani. Mentre, Ahmed Chalabi, un sunnita exprotegit del Pentàgon fins poc després de la invasió d'Iraq el 2003, serà un dels quatre viceprimer ministres, a més d'ocupar interinament la cartera de Petroli. Finalment, el kurd i antic vicepresident Rowsch Nuri Shaways serà un altre dels viceprimer ministres i exercirà la titularitat d'Electricitat.

El Ministeri de l'Interior, considerat essencial per a la seguretat, recaurà a mans d'un xiïta, Bayan Jabbor. També un xiïta dirigirà el Ministeri de Finances, Alí Abd al Amir Alaui, segons la cadena de televisió Al Jazira.

Després de l'aprovació gairebé total del seu Gabinet, Al Jaafari declarà que aquest reflectia les diferències polítiques, religioses i geogràfiques del país. Va afegir que ajudarà «a esborrar els pecats del passat, portant estabilitat i esperança als iraquians». «Volem tornar els somriures a les cares dels al·lots», considerà.

Després de gairebé tres mesos després de les eleccions del 30 de gener, Al Jaafari elevà dimecres la seva proposta al Consell Presidencial tripartit, encapçalat pel kurd Jalal Talabani. Estats Units havia criticat la demora per formar el nou Govern, en entendre que la falta d'autoritat ha beneficiat la insurgència. L'anunci de la formació del Govern coincideix precisament amb el 70è aniversari de l'expresident Saddam Hussein.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris