algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Benet XVI inicia el pontificat

Mig milió de persones i mandataris mundials assisteixen a la missa d'entronització

67208

El papa, enmig de la multitud, en un vehicle sense protecció.

Reuters.

El papa Benet XVI dedicà la seva homilia, durant la missa d'entronització feta ahir a Roma, a proclamar que el seu programa de govern no consistirà a fer complir la seva voluntat i imposar les seves idees, «sinó a servir Déu». La celebració d'inici del pontificat començà a les 10 del matí a l'exterior de la basílica de Sant Pere, on es congregaren milers de fidels arribats de tot el món. En l'acte hi foren presents delegacions de nombrosos països, entre les quals estava l'espanyola, encapçalada pel rei Joan Carles i la reina Sofia, i en la qual també es trobaven el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, el de Defensa, José Bono, i el titular de Justícia, Juan Fernando López Aguilar.

La celebració litúrgica s'inicià a l'interior de la basílica, amb una processó que dugué el nou papa a les grutes vaticanes, on es detingueren davant la tomba de sant Pere. Després, ja a l'exterior de la basílica, rebé el pal·li i l'anell papals. En la seva homilia, que fou interrompuda pels aplaudiments dels fidels en 38 ocasions, Benet XVI féu una crida a tots els creients, i en especial als joves, perquè «obrin les seves portes» a Déu i «no tinguin por de Crist», paraules aquestes que prengué del seu predecessor, Joan Pau II, a qui va al·ludir en repetides ocasions durant el seu missatge i que foren rebudes amb grans aplaudiments per part dels milers de fidels assistents a la missa. «Els trists dies de la malaltia i la mort del papa» serviren per demostrar que «l'Església és viva» i que «és jove».

Precisament, amb referència a la mort de l'anterior pontífex, aprofità per recordar que «qui creu no està mai sol, ni en la vida ni tampoc en la mort. Ara sabem que ell (Karol Wojtyla) està entre els seus i que se sent veritablement com a casa», afegí, equiparant l'anterior pontífex amb els sants en un gest que, potser, deixa entendre que la canonització del papa polonès es produirà en un breu termini de temps, tal com reclamaren els milers de fidels que el passat 11 d'abril acudiren al seu funeral a la plaça de Sant Pere.

Ratzinger volgué aprofitar la seva homilia per explicar als milers de fidels el significat del pal·li i l'anell papals que acabava de rebre. El pal·li -l'estola de llana de be que li fou imposada sobre les espatles- representa «la voluntat de Déu, que nosaltres acollim, una imatge de Crist que ens purifica, per ventura a vegades de manera dolorosa, i ens fa tornar a nosaltres mateixos». El papa aprofundí encara més en aquest símbol i explicà com la llana del be «representa l'ovella perduda, malalta o feble, que el pastor du a becoll per conduir-la a les aigües de la vida».

També aclarí el significat de l'anell amb el segell del pescador, que representa el Pere pescador d'homes i recordà que també avui «es diu a l'Església i als successors dels apòstols que s'endinsin a la mar de la història i llancin les xarxes, per conquerir els homes per a l'evangeli, per a Déu, per a Crist, per a la vida vertadera». Una tasca, «la del pescador d'homes», que va qualificar com «costosa» en ocasions però «joiosa i gran», perquè es tracta d'un treball al servei de «l'alegria, l'alegria de Déu que vol fer la seva entrada al món».

Convicció
Per acabar la seva homilia, recollí les paraules pronunciades per Joan Pau II el dia del seu nomenament com a pontífex el 1978 i que va dir que «encara i contínuament ressonen a les meves oïdes»: «No temeu! Obriu, més encara, obriu de bat a bat les portes a Crist!». Per Ratzinger, Karol Wojtyla volia dir amb aquestes paraules que «qui deixa entrar Crist (en la seva vida) no perd res, res, res absolutament, del que fa la vida lliure, bella i gran». «Així, avui, jo voldria, amb gran força i gran convicció, a partir de l'experiència d'una llarga vida personal, dir-vos a tots vosaltres, benvolguts joves: No tingueu por de Crist! Ell no lleva res i ho dóna tot», va concloure.

Està previst que avui Benet XVI, complint el que proclamà en la seva homilia d'ahir, rebi els representants d'altres esglésies cristianes no catòliques.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris