algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

El papa és Ratzinger

La mà dreta de Wojtyla governarà l'Església amb el nom de Benet XVI i amb el suport dels sectors catòlics més conservadors

66186

Joseph Ratzinger en el moment de mostrar-se al món com a nou pontífex.

El cardenal Joseph Ratzinger, de 78 anys, fou elegit ahir nou papa de l'Església catòlica, en la qual succeirà Joan Pau II, amb el nom de Benet XVI.

En les seves primeres paraules dirigides als catòlics que s'havien reunit a la plaça de Sant Pere del Vaticà, Benet XVI, el papa número 265 de la història de l'Església, es declarà «un simple i humil treballador a la vinya del Senyor».

L'elecció del nou pontífex es produí durant el segon dia del conclave, tal com succeí en el que suposà la designació de Pius XII, fins ara el més breu de les darreres dècades. Poc abans de les 16.00 hores, la fumata blanca anunciava que els 115 cardenals reunits a la capella Sixtina havien arribat a un acord per elegir el successor de Joan Pau II, mort dissabte dia 2 d'abril.

Minuts més tard, les campanes del Vaticà confirmaven l'elecció del nou papa, encara que el suspens sobre el seu nom es mantingué encara fins que aparegué al balcó de la plaça de Sant Pere el primer cardenal dels diaques -el protodiaca-, el xilè Jorge Arturo Medina Estévez, i pronuncià l'habituaHabemus papam. A continuació, el pontífex, amb el rostre emocionat i cansat, sortí al balcó i digué que el fet de saber que Déu «sap treballar» el consolava.

Benet XVI anuncià que actuarà amb «prou instruments» perquè el seu pontificat sigui fructífer i afegí que «confii sobretot en les vostres pregàries». Després tingué un record per al seu antecessor, Joan Pau II, del qual fou durant molts d'anys el seu braç dret.

La seva primera trobada amb els ciutadans de Roma, dels quals passa a ser el seu bisbe, durà pocs minuts, tot i que bastaren perquè els catòlics presents a l'esplanada de Sant Pere l'aclamassin: «Benet, Benet». Abans d'abandonar el balcó impartí la benedicció Urbi et orbi, a la ciutat de Roma i al món sencer.

Tot just coneguda l'elecció de Ratzinger, el món catòlic començà a celebrar-ho i les campanes de les esglésies de moltes ciutats i països, com Jerusalem i Cuba, començaren a repicar durant uns minuts per anunciar la notícia.

Ratzinger és el prelat alemany que representa la línia més dogmàtica de l'Església, amb unes idees que sovint xoquen amb els corrents liberals del seu país d'origen, on se l'ha arribat a acusar d'inquisidor. El nom de Ratzinger ha aparegut en totes les polèmiques de l'Església catòlica per frenar els intents de reforma dels seus col·legues considerats més progressistes.

A Alemanya, per exemple, el seu nom va lligat al torcebraç que mantingué el cardenal Karl Lehmann, president de la Conferència Episcopal alemanya, entorn del debat sobre l'avortament.

«Anar contra corrent i resistir-se als ídols de la societat contemporània és part de la missió de la Església», és una de les seves màximes i en les meditacions del darrer Divendres Sant considerà que l'home actual no creu en res i es deixa arrossegar per un nou paganisme.

D'altra banda, el portaveu del Vaticà, Joaquín Navarro Valls, anuncià que el nou papa oficiarà la seva primera missa solemne, la que marca l'inici del seu pontificat, el pròxim 24 d'abril a les 10.00 hores a la plaça de Sant Pere. Navarro Valls detallà el calendari dels primers actes establert pel nou pontífex.

Benet sopà anit amb els cardenals que han participat en el conclave (114 a més d'ell mateix) a la Casa de Santa Marta, on també passà la nit. Ratzinger podria haver optat per passar la seva primera nit com a papa als apartaments que li han destinat com a tal, però s'estimà més pernoctar al lloc reservat als cardenals que han pres part en les deliberacions.

Avui, a les 9.00 hores oficiarà a la capella Sixtina, on ha tingut lloc el conclave, la seva primera missa com a papa, concelebrada amb tots els cardenals electors, però serà un ofici privat.

Navarro Valls, portaveu de Joan Pau II durant més de 20 anys, va eludir valorar l'elecció i només va dir que «és significatiu que ja existeixi un calendari d'activitats», cosa que implica que el nou papa ja s'ha posat a treballar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris