nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

L'Eurocambra autoritza l'ingrés de Romania i Bulgària a la Unió Europea

Membres del Grup Popular i dels Verds demanaren que es posposàs la votació

98560

Imatge del Parlament Europeu, ahir.

El Parlament Europeu (PE) va donar ahir el vistiplau a l'ingrés de Romania i de Bulgària a l'UE l'1 de gener de 2007, en una votació no exempta de polèmica. Per 522 vots a favor, 70 en contra i 69 abstencions, l'Eurocambra va dir «sí» a Bulgària; i per 497 a favor, 93 en contra i 71 abstencions a Romania, encara que tots els grups polítics asseguraren que vigilaran el procés fins que es concreti l'adhesió.

Moments abans de dur-se a terme la votació, part dels membres del Grup Popular i dels Verds europeus demanaren que es posposàs aquest pronunciament fins a una data sense determinar perquè ambdós candidats, en particular Romania, no compleixen els requisits per formar part del club comunitari. Adduïren, a més, que el pronunciament del Parlament era massa ràpid, ja que encara falten vint mesos per a l'adhesió.

Tanmateix al fons de la polèmica hi ha l'escàs nombre de diputats de Romania i de Bulgària que s'integraran als grups Popular i Verd de la Cambra -la majoria seran socialistes i liberals-, i l'efecte negatiu que l'ampliació de la UE pot tenir en el pròxim referèndum francès sobre la Constitució europea.

Fonts del Grup Popular declararen que els alemanys i els francesos són els més reticents a l'entrada de Romania i de Bulgària en la UE, enfront d'espanyols, italians i britànics, per la qual cosa es va donar llibertat de vot als seus membres.

Segons l'alemany Hartmut Nassauer (PPE), un ajornament de la votació hauroa estat «una possibilitat acceptable» que és vista amb simpatia i comprensió per molts de populars.

El copresident dels Verds europeus, Daniel Cohn-Bendit, va demanar que es posposàs la votació sobre el dictamen de conformitat de Bulgària i de Romania ja que, en la seva opinió, hi «ha encara problemes i com que es tracta d'una adhesió per al 2007 no és convenient que es voti avui». Va deixar clar, això no obstant, que «els Verds estan a favor de l'adhesió però la volem votar a començaments de 2006, un any abans de l'ingrés, i no ara».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris