nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Bush exigeix a Sharon que congeli l'expansió d'assentaments israelians

El primer ministre sionista assegura a Crawford que complirà el Fulla de Ruta

101914

El president americà, George W. Bush, i el primer ministre israelià, Ariel Sharon, a Crawford.

El primer ministre d'Israel, Ariel Sharon, va assegurar ahir que el seu país complirà el que marca el Full de Ruta, en resposta a una petició del president d'EUA, George W. Bush, perquè no ampliï els seus assentaments a Cisjordània.

«Compliré el meu compromís amb vostè, senyor president, d'eliminar els llocs no autoritzats. Respecte dels assentaments, Israel complirà totes les seves obligacions dins el Full de Ruta», va declarar el primer ministre després de reunir-se amb Bush al seu ranxo de Texas.

En una roda de premsa en acabar la reunió al ranxo Crawford, Bush va fer una inusual crida d'atenció en públic a un dels seus millors aliats en demanar-li que congeli l'expansió dels assentaments, com exigeix el Full de Ruta, el pla de pau internacional per al Pròxim Orient.

«He dit al primer ministre que no emprengui cap activitat que sigui contrària al Full de Ruta o perjudiqui el compliment de les obligacions» de cara a una solució definitiva del conflicte, va declarar Bush als periodistes.

Segons el president, durant la reunió va reiterar al primer ministre israelià les exigències contingudes en el Full de Ruta, que inclouen l'aixecament dels llocs de control erigits per Israel dins territori palestí sense autorització i «els assentaments a Cisjordània».

Habitatges
El primer ministre Sharon, per la seva part, va acceptar la demanda i va assegurar que complirà els compromisos que el Full de Ruta imposa al seu país.

El Govern d'Israel va anunciar plans per construir 3.500 habitatges que comuniquin l'assentament de Maale Adumim amb Jerusalem Est, malgrat el que estipula el pla de pau internacional, patrocinat per Estats Units, Rússia, Unió Europea i Nacions Unides.

Els palestins temen que els nous habitatges serveixin de barrera d'aïllament entre Cisjordània i Jerusalem Est, on pretenen que estigui la capital del seu futur Estat.

Però si Bush va reprovar Sharon respecte de la projectada ampliació dels assentaments, va donar la raó en el que més importava al primer ministre israelià.

El president va confirmar a Sharon que EUA permetrà que, en un futur acord de pau, Israel conservi blocs d'assentaments a Cisjordània, davant els desigs dels palestins.

Bush també va reiterar el seu suport al pla de Sharon per a una retirada completa de Gaza i part de Cisjordània, que considera que pot representar una primera passa per posar en marxa el Full de Ruta.

Israel preveu començar el desmantellament dels 21 assentaments a Gaza i quatre al nord de Cisjordània, on habiten prop de 9.000 colons, entre juliol i agost.

La iniciativa compta amb una forta oposició dels colons, en especial a Cisjordània, on les Forces Armades d'Israel ja han anunciat que, dues setmanes abans de l'evacuació, es desarmarà els residents dels assentaments per por de possibles episodis de violència.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris