muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Una Roma col·lapsada esgota les darreres hores per acomiadar el papa

Des d'ahir vespre es prohibeix que els fidels puguin posar-se a la coa per homenatjar el sant pare

Una Roma virtualment col·lapsada per una massa de gent que ha desbordat totes les previsions exhaureix les darreres hores per poder visitar la capella ardent del difunt papa Joan Pau II. Encara que la capella ardent no es tancarà fins avui a les deu del vespre, els responsables de seguretat italians cancel·laren l'accés a les cores a partir de les 22.00 hores, per la qual cosa qui no s'hi hagués pogut incorporar en aquella hora ja n'hagué desistir.

Per tant, poques esperances de contemplar el cadàver del pontífex pot tenir la gent que, amb prou feines ha començat a unir-se a les llarguíssimes fileres que comencen fins i tot en punts com el pont d'Umbert I, que dista dos quilòmetres de la basílica de Sant Pere.

Les previsions dels organitzadors queden curtes i ja es comenta que se superaran amb escreix els dos milions visitants calculats de tot d'una, fins al punt que el prefecte -delegat del Govern- de Roma, Achille Serra, ha assenyalat una xifra de quatre milions de pelegrins.

A més, es viuen alguns moments de tensió i d'impaciència entre les persones que des de moltes hores enrere fan coa i no aconsegueixen arribar a la basílica perquè, un cop a dins, és molt difícil poder-ne sortir per anar a menjar o al lavabo. L'Ajuntament de Roma anuncià el tall del trànsit al centre de la ciutat des de les dues de la matinada de divendres fins a les 18.00. També es tancaran tots els col·legis i museus. El Comitè de Crisi de l'Ajuntament es troba des d'ahir reunit de manera interrompuda per afrontar els problemes que puguin sorgir.

També s'instal·laran onze pantalles gegants en diverses zones de Roma que permetran seguir en directe els funerals de Joan Pau II, ja que la zona veïna al Vaticà no pot acollir més de 500.000 persones. Les pantalles es posaran davant de les basíliques de Santa Maria la Major, Sant Joan del Laterà i Sant Pau, com també a les àrees de Tor Vergata, el circ Màxim, les places del Poble i Navona, l'Estadi Olímpic, l'avinguda Rinascimento i les places de Cavour i del Rissorgimento. Alguns fidels ja han decidit acampar a les zones de Tor Vergata i del circ Màxim amb tendes i amb sacs de dormir a l'espera dels funerals de demà.

El prefecte, que dirigeix amb Protecció Civil les tasques d'organització i de seguretat, es disculpà argumentant que «tractant-se d'un esdeveniment històric sense precedents, ni a Roma ni a Itàlia, i així com s'ha preparat just en dos dies, no podem fer més».

Serra afirmà que des de l'organització «hem fet tot allò possible» i subratllà que de cap manera no es preveia que poguessin arribar a la ciutat quatre milions de persones. En total, els fidels podran entrar encara a la basílica fins avui vespre, però les coes són de tal magnitud que el temps d'espera mitjà serà de 20 hores.

El prefecte explicà que amb l'organització hi estan col·laborant «milers i milers» de persones de Protecció Civil, Bombers, Exèrcit, Creu Roja, la Policia i centenars de voluntaris. L'allau no desanima els centenars de milers de fidels que encara s'acosten a la capital iraquiana. Des de diverses ciutats, s'estan noliejant vols especials per atendre la demanda de passatgers que vol viatjar aquests dies al Vaticà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris