algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Navarro aclareix que el papa no deixà disposicions de la seva tomba

La Congregació dels Cardenals ha decidit inhumar-lo en terra

El portaveu del Vaticà, Joaquín Navarro Valls, especificà ahir que Joan Pau II no va deixar disposicions sobre com havia de ser la seva tomba, per la qual cosa la Congregació dels Cardenals ha decidit inhumar-lo en terra dins de tres taüts, igual que Pau VI, i no als sarcòfags de pedra i marbre en els quals estan enterrats els altres pontífexs. Així mateix, anuncià que el papa ha deixat un testament, que segons alguns rumors seria de caràcter espiritual i no material, i confirmà que ocuparà la capella de Joan XIII, la més propera a la tomba de sant Pere.

Navarro Valls aclarí que a la tercera Congregació dels Cardenals hi han participat 91 porprats, mentre que la resta dels 117 electors que triaran el nou pontífex continuen arribant a Roma, encara que monsenyor Piero Marini, mestre de les celebracions litúrgiques de la Santa Seu, anuncià que un dels cardenals electors es troba malalt i potser no participarà en el conclave, amb la qual cosa el nombre de participants davallaria a 116. Es tractaria del filipí Jaime Sin, de 76 anys.

D'altra banda, el portaveu explicà que s'ha donat a conèixer que existeix un testament del papa, però precisà que els cardenals encara no l'han llegit durant les seves reunions. Segons alguns rumors, seria un document d'enorme i profunda importància espiritual, en el qual podria comunicar qui és el cardenain pectore, anomenat secretament per Joan Pau II per motius personals o religiosos. El testament podria ser llegit avui, segons Navarro.

Així mateix, el pontífex serà enterrat directament en terra i no dins d'un dels sarcòfags que es poden observar a les grutes vaticanes. La seva tomba s'ubicarà a la capella on fins fa poc romania Joan XXIII, que després de ser beatificat el 2000 fou traslladat a la basílica per a la seva veneració. Es tracta d'un lloc de prestigi, l'indret més pròxim a la tomba de sant Pere.

Joan Pau II serà introduït en un taüt de fusta pobra i el seu rostre serà cobert amb un vel de seda blanca, abans del tancament provisional. El fèretre serà després tancat definitivament a les grutes vaticanes, segons explicà ahirt el cardenal Marini.

Monsenyor Marini afegí que una novetat d'aquest conclave que es preparen per afrontar, i del qual encara es desconeix la data, és que el lloc de reunió no seran només la capella Sixtina i els allotjaments de Santa Marta, sinó que tot el recinte de l'interior de les murades vaticanes servirà per a la celebració de les sessions, encara que en cap moment els cardenals no en podran sortir ni veure altres persones.

A més, Marini va anunciar que durant l'elecció del nou papa es realitzarà el ritu de la fumata, és a dir, el fum blanc o negre que sortirà dels palaus apostòlics per indicar si s'ha elegit o no respectivament, un nou papa gràcies al suport de dos terços dels cardenals. A part de la fumata blanca, l'elecció del nou pontífex serà anunciada pel toc de les campanes de Sant Pere.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris