muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

La coalició liderada per Prodi arrasa en els comicis regionals

La Casa de les Llibertats de Berlusconi admet la derrota electoral

La nova coalició de centre esquerra, La Unió, liderada per l'expresident de la Comissió europea, Romano Prodi, arrasà en les eleccions regionals celebrades entre diumenge i dilluns, ja que guanyà en onze regions, respecte de les cinc en les quals governaven, mentre que la centre dreta del president del Govern Silvio Berlusconi només en va conservar dues, de les vuit que controlava.

La coalició de la «Casa de les Llibertats» admeté ahir la seva derrota i els seus membres demanen ara una seriosa reflexió sobre l'ocorregut. A més, el vicepresident i ministre d'Exteriors, Gianfranco Fini, afirmà que el Govern ha quedat «debilitat» pel resultat electoral. L'aliança de partits que encapçala Forza Itàlia, la formació de Silvio Berlusconi, ha rebut un nou revés després dels resultats negatius de les eleccions municipals i provincials i de les europees.

En els comicis regionals, en el quals votà el 71 per cent dels electors, només aconseguí conservar les regions de Lombardía (el nord-est) i del Veneto (el nord-oest), mentre que la resta, i sobretot les importants regions d'Apulia (el sud), Piemonte (el nord) i Lazio (centre), han passat al centre esquerra.

La Unió, que per primera vegada es presentava junta a uns comicis, inclosos els comunistes, celebrà la victòria i Prodi se situa com el gran líder de l'oposició i el candidat ideal per enfrontar-se a Berlusconi en les properes eleccions generals, la primavera del 2006. «Ha estat una gran i àmplia victòria. Els italians ens demanen que ens preparem per governar», comentà l'expresident de la Comissió després de conèixer els resultats.

Els seus aliats, com Piero Fassino, secretari de Democràtics d'Esquerres, apuntà que «el resultat de les regionals ha estat com un terratrèmol que ha colpejat el centre dreta, una revolució total a nivell nacional. El centre esquerra guanya no solament a les administracions governades sinó també en el global dels vots nacionals. Mentre des de l'ala més extrema de La Unió, com Comunistes Italians o L'Italia dels Valors, es demana davant de l'enfonsament «la dimissió de Berlusconi i l'organització d'eleccions anticipades».

La gran derrota del centre dreta s'ha viscut de manera tràgica amb la pèrdua de les regions de Ligúria i a Piamonte, sedar industrial i de la Fiat, on s'ha imposat Mercedes Bresso a Enzo Ghigo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris