algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El món catòlic es prepara per viure divendres els funerals del pontífex

Milers de fidels donaren l'últim adéu a Joan Pau II a la basílica de Sant Pere

83570

Es viu una vertadera passió per veure les despulles del papa.

REUTERS

El funeral oficial per Joan Pau II serà divendres a les 10.00 hores a la basílica de Sant Pere. Així ho va confirmar ahir el portaveu del Vaticà, Joaquín Navarro-Valls, que a més va anunciar que posteriorment seria enterrat a les grutes vaticanes, ja que el pontífex no va deixar escrit cap altre desig sobre aquest tema. S'aclaria així el dubte sobre si les restes mortals del papa jaurien a la seva Polònia natal, tal com s'especulava. El batle de Cracòvia va demanar que se'n dipositi el cor a la seva ciutat.

Ahir es va reunir la primera congregació de cardenals en seu vacant, en la qual van participar 75 porprats que van prendre les primeres decisions sobre el procediment a seguir per al funeral i l'enterrament de les restes de Joan Pau II.

Després de dos dies en els quals s'han multiplicat les especulacions sobre la data i el lloc del sepeli, Navarro-Valls va confirmar en roda de premsa que el cos del papa jaurà a les grutes vaticanes al costat de la resta de pontífexs, ja que Joan Pau II no havia deixat escrit cap altre desig.

Es deia que el papa podria haver demanat ser enterrat a la seva Polònia natal. El rumor que ara circula amb més força és que ocuparà la tomba de Joan XXIII, que va ser traslladat a la basílica després d'haver estat beatificat.

En aquest cas, Joan Pau II (1978-2005) descansarà al costat del seu predecessor Joan Pau I, mort 33 dies després de la seva elecció el 1978, i dels papes Benet XV, Innocenci IX, Juli III i Pau VI.

A prop de la tomba de Pau VI hi ha una sepultura que els arqueòlegs pensen que pot ser la de sant Pere, situada al costat de l'altar major de la basílica.

«Les grutes», així anomenades en totes les guies turístiques, s'estenen per la superfície que hi ha davall la basílica.

A més de les tombes papals, s'hi troben també els sepulcres d'un emperador, un rei, dues reies i el «misteri del sarcòfag espanyol», denominat així perquè no se sap si les restes que conté pertanyen a Calixt VI o a Alexandre Borj, ambdós de la dinastia papal espanyola.

Les cerimònies s'iniciaran divendres a les 10.00 del matí, moment del funeral oficial presidit pel cardenal Ratzinger, al qual s'esperen entorn de 200 caps d'Estat i de Govern, a més dels líders d'altres confessions religioses i una allau de fidels que es calcula que podria arribar als dos milions.

L'enterrament del cos, introduït en un triple taüt -una caixa de xiprer, una de plom i una altra de noguera- s'oficiarà en una cerimònia íntima a la qual tindrà únicament accés un reduït nombre de persones, els seus més íntims amics i col·laboradors.

Malgrat que la decisió que el papa sigui enterrat al Vaticà no ha sorprès a Polònia, les autoritats de Cracòvia, ciutat en la qual Karol Wojtyla va ser arquebisbe, van demanar que el cor del pontífex es dipositi a la catedral d'aquesta ciutat, al costat dels reis medievals polonesos i sants d'aquest país.

Segons informava el diari Gazeta Wyborcza, el batle de Cracòvia va manifestar el seu desig que «el cor del més gran dels ciutadans de Cracòvia i el més gran polonès sigui a Wawel, a Cracòvia», encara que varen assumir que les normes les fixa l'Església i que ells les respecten.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris