algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Milers de fidels s'acomiaden del papa a la basílica de Sant Pere

Romandrà oberta dia i nit amb l'única interrupció de tres hores

Milers de fidels començaren ahir a desfilar davant de les restes mortals del papa, exposades davant de l'altar principal de la basílica de Sant Pere. Molts d'ells havien esperat durant hores a la plaça el trasllat del cos des de la sala Clementina del Palau Vaticà, on en les últimes hores fou honrat per la Cúria, les autoritats italianes i el personal del Vaticà.

La basílica romandrà oberta dia i nit amb l'única interrupció de tres hores durant la matinada, de dues a cinc, per fer-la neta.

Tal com estava previst, a les cinc de l'horabaixa una gran comitiva, entre la qual estaven tots els cardenals de la Cúria, acompanyà el cos de Joan Pau II, que va ser traslladat a peu per dotze cadiraires pontificis i flanquejat per membres de la guàrdia suïssa, des del Palau Vaticà fins a la basílica de Sant Pere.

A l'exterior, milers de fidels s'amuntegaven ordenadament a ambdós costats dels passadissos que s'havien disposat a la plaça de Sant Pere per acompanyar el papa en el seu darrer viatge. Fins a aquell moment el cos havia estat a la sala Clementina del Palau Vaticà, on rebé l'homenatge de la Cúria, el Govern italià i el personal del Vaticà.

Camarlenc
Amb el camarlenc Eduardo Martínez Somalo encapçalant la comitiva, el cos del papa, abillat com estava amb la mitra, la casulla vermella i un rosari entre les mans, fou traslladat per l'escala noble, la Primera Lògia, la sala Ducal i l'escala Règia. Després de recórrer diverses estances vaticanes, finalment va sortir pel portó de Bronze a la plaça de Sant Pere, on l'esperaven milers de fidels ordenadament a ambdós costats dels passadissos disposats.

Molts d'ells no podien ocultar les llàgrimes al pas del cos del sant pare. Al llarg de la jornada la plaça s'havia anat omplint de persones que esperaven aquest moment. Desenes d'elles, la majoria joves, havien passat la nit a la intempèrie.

Recorregut
Al llarg del recorregut s'entonaven càntics que es podien sentir per tota la plaça, ja que eren transmesos per megafonia. El cos va ser introduït a la basílica per la porta principal i va ser disposat davant de l'altar principal, el de la Confessió, on milers de fidels li donaven des de les 19.45 hores el seu últim adéu. Les portes s'obriren abans de l'hora prevista, després que ho demanàs Protecció Civil, a la vista que havia començat a fer-se palès el cansament entre els milers de fidels que feien coa des de moltes hores abans.

En una taula a les portes de la basílica, molts de fidels dipositaven flors o missatges de comiat al papa Wojtyla, com el d'una jove que li demanava perdó per no haver-lo conegut en vida, o el d'un grup d'estudiants romans que deixà un gran sobre amb la inscripció «per al nostre estimat papa».

Durant els propers tres dies es preveu una desfilada interminable, amb interrupcions de matinada per netejar el temple, en la qual podrien participar, segons diversos càlculs, fins a dos milions de persones. Seran tres dies de multituds ordenades per retre el darrer homenatge a un papa que féu dels actes de masses, al Vaticà i en tots els llocs del món que visità, una de les constants dels seus 26 anys de pontificat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris