nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Ha mort Joan Pau II

El papa expirà anit després d'una agonia que va ser la darrera prova del seu coratge

94744

Joan Pau II empregué anit el seu darrer viatge després d'una llarga agonia.

El papa Joan Pau II expirà als seus apartaments privats del Vaticà a les 21.37 hores d'anit. La notícia va ser difosa en un breu comunicat després que s'agreugés el seu estat de salut dijous passat, i passés divendres i dissabte entre la vida i la mort.

El llum de la finestra de l'habitació del papa es va encendre de sobte i això va ser el senyal perquè Monsenyor Leonardo Sandri donés l'anunci, mentre es trobava a la plaça de Sant Pere llegint el rosari a les més de 60.000 persones que s'havien reunit davant la Basílica i que reaccionaren en silenci i amb enorme commoció.

Després, el secretari d'Estat del Vaticà, Angelo Sodano, entonà a la plaça el cant fúnebre «De profundis» dedicat al sant pare. Així finà el primer papa polonès de la història, i el primer estranger després de 455 anys de pontífexs italians. El seu personal via Crucis, la lluita contra el dolor i la malaltia mostrada en directe i duita amb resignació i força d'esperit dels darrers anys, ha commocionat a tot el món.

Les autoritats romanes han posat en marxa el dispositiu destinat a acollir els milers de pelegrins que se suposa aniran arribant els pròxims dies a la capital italiana per donar el seu darrer adéu a Joan Pau II. Aquests darrers dies, l'Ajuntament, la prefectura de Roma, la Policia, els Bombers i Protecció Civil han mantingut contactes per organitzar la situació que viurà la ciutat una vegada confirmada la defunció del pontífex.

A aquesta presència massiva de pelegrins està previst que s'uneixin nombroses personalitats de tots els països, que convertiran Roma aquesta setmana entrant en la capital del món. A part dels dispositius de seguretat necessaris per garantir la protecció dels representants oficials dels diferents països, els poders locals han preparat ja diversos plans per acollir els fidels que vulguin desplaçar-se fins a Roma i retre el seu homenatge al pontífex.

Així, una de les zones previstes per a la instal·lació de pelegrins serà el descampat de Tor Vergata, on el 2000 es va celebrar la Jornada Mundial de la Joventut, amb presència de més d'un milió de persones, moltes de les quals pernoctaren allà en tendes. En altres zones de la ciutat, en especial en la rodalia del Vaticà, s'instal·laran hospitals de campanya i serveis mèdics d'urgència, així com banys portàtils.

La zona existent entorn de l'Estadi Olímpic de Roma també podrà acollir vehicles de molts de fidels que es desplacin en autobusos fins a la capital italiana. Pel que fa a l'Església, ara comencen les regles establertes en la Costituzione Apostolica «Universi Dominici gregis», i que preveu que el cos de Joan Pau II sigui exposat a la Basílica de Sant Pere, on podrà ser visitat pels fidels durant tres dies. Ningú podrà fotografiar el difunt pontífex sinó sota l'autorització del camarlenc, i només per motius de documentació i vestit amb els hàbits pontificals.

El funeral es realitzarà després d'aquests tres dies.
El Pontificat de Joan Pau II s'ha estès durant 26 anys i cinc mesos fins a l'1 d'abril. Ha realitzat 104 viatges arreu del món, visitant 129 països visitats. Ha pronunciat 2.382 discursos, i ha rebut més de 65 caps d'Estat. Així mateix, el papa ha proclamat 482 sants, ha beatificat 1.338 persones, i ha investit 232 cardenals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris