nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El món sencer homenatja el papa que va renovar l'Església catòlica

Polítics i autoritats mostren el seu condol per la pèrdua del sant pare

Dirigents de tot el món homenatjaren ahir Joan Pau II, el papa carismàtic que renovà l'Església catòlica i hi donà major influx a través dels seus 120 viatges apostòlics. El pontificat de Joan Pau II, el primer papa eslau de la història de l'Església, conclogué ahir després d'una agonia de diversos dies en els quals estigué acompanyat d'una gran multitud, que no deixà ni un minut tot sol el líder espiritual de més de mil milions de catòlics en el seu comiat del món terrenal.

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, lamentà la seva mort i va destacar que «més enllà de ser el guia espiritual catòlic, era un inesgotable advocat de la pau i pioner del diàleg entre religions». «El món ha perdut un campió de la llibertat», afirmà el president George W. Bush, que ordenà que la bandera d'Estats Units fos hissada a mig pal a la Casa Blanca, en senyal de dol per la mort del pontífex.

«El papa serà recordat com un vertader amic del judaisme i de l'Estat d'Israel, en el pontificat del qual s'establiren les relacions diplomàtiques entre els dos estats», afirmà anit el ministre israelià de l'Interior, Ofir Pines. El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas (Abu Mazen), declarà que «el trobarem a faltar com una figura religiosa destacada, que ha dedicat la seva vida als valors de la pau, la llibertat i la igualtat» i que «defensà els drets dels palestins, la seva llibertat i la seva independència».

El Moviment de la Resistència Islàmica Hamàs expressà la seva solidaritat amb el món cristià «en aquests moments de pèrdua» i estengué les seves condolences a tots els palestins catòlics. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, considerà que Joan Pau II «passarà a la història com algú que va exercir un paper essencial en la reunificació d'Europa i en el progrés de les idees, la llibertat i la democràcia al nostre continent».

El president de la República italiana, Carlo Azeglio Ciampi, en un missatge televisat a tota la nació, va dir que el papa «ens ha comunicat a tots esperança i confiança i ens ha sacsejat la consciència amb els valors que donen sentit i dignitat a la vida de les persones i de les societats humanes». El president francès, Jacques Chirac, saludà ahir la memòria de Joan Pau II com la d'«un pontífex excepcional, el carisma, la convicció i la compassió del qual han fet sentir el missatge evangèlic amb un ressò sense precedents en l'escena internacional».

La reina Isabel II d'Anglaterra recordà el treball del papa per la unitat cristiana, incloent-hi la recerca de vincles més propers entre els catòlics romans i les esglésies anglicanes. «El món ha perdut un líder religiós que era venerat per gent de totes les religions. Va ser una inspiració, un home d'extraordinària fe, dignitat i coratge», afirmà el primer ministre britànic, Tony Blair, anglicà però pròxim al catolicisme, ja que és la religió de la seva esposa, Cherie.

«El papa ha sabut portar el seu missatge de pau a cada racó del món a través dels seus viatges», indicà el primer ministre de Luxemburg, Jean Claude Juncker.

El Govern suís va destacar la «personalitat carismàtica» del pontífex, que «durant un quart de segle ha deixat una empremta en la història del món, més enllà de les fronteres religioses».

El Govern cubà lamentà la mort de Joan Pau II, a qui es va referir com «un amic», i va anunciar que enviarà una delegació d'alt nivell als funerals i decretarà dol oficial. «Recordarem amb gratitud la seva visita al país, les seves paraules amistoses, el seu pronunciament contra el bloqueig (d'EUA sobre Cuba)», apuntà el canceller Felipe Pérez Roque, en la primera reacció oficial de l'Executiu cubà des que el papa va caure malalt.

El president veneçolà, Hugo Chávez, va destacar que «s'ha de recordar i retre un homenatge al papa pelegrí» i recordà que «quan EUA envaí Iraq, per exemple, Joan Pau II va dir que era un acte il·legal i immoral». L'Executiu argentí va decretar tres dies de dol nacional per la defunció del papa Joan Pau II, assenyalà ahir el secretari de Culte argentí, Guillermo Oliveri.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris