algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El papa es mor

Joan Pau II agonitza. Deixa al darrere un món del tot diferent al del 1978, quan arribà al Vaticà.

64000

La salut del papa Joan Pau II no deixa d'empitjorar des que dijous a la nit el Vaticà confirmà que el pontífex sofria una febre molt alta. «S'està apagant serenament», foren les paraules del president emèrit del Consell Pontifici de les Comunicacions Socials, el cardenal Andrea Deskur, gran amic personal de sa santedat.

El portaveu del Vaticà, l'espanyol Joaquín Navarro Valls, comparegué tres vegades durant el dia d'ahir, per anar donant compte del progressiu agreujament de la seva salut. La primera vegada, poc després de les set del matí, per informar que la infecció de les vies urinàries que va sofrir durant la nit li havia provocat un xoc sèptic que se sumà a un col·lapse cardiorespiratori.

Al migdia comparegué de nou per assenyalar que el papa, malgrat la gravetat de la seva situació, estava «lúcid i serè» i era conscient del seu estat. Segons digué, ahir al matí celebrà una Missa al seu apartament i demanà que se li llegissin les Sagrades Escriptures.

A les 19.00 hores, per tercera vegada, admeté davant dels periodistes que les condicions del papa s'havien agreujat encara més, amb insuficiència cardiorespiratòria i renal i constants vitals febles. Fins i tot en aquell moment, segons digué Navarro Valls, el pontífex volgué sumar-se a les oracions dels qui l'assisteixen.

Durant tot el dia fonts vaticanes negaren multitud d'informacions segons les quals el papa havia caigut en estat de coma, estava inconscient o sense activitat cerebral. A les 21.30 hores d'ahir, el Vaticà assegurà que el papa no havia mort. Durant tot el dia, comunitats religioses de tot el món resaren per la salut del papa.

A darrera hora d'ahir, en una entrevista a una televisió mexicana, el president del Consell Pontifici per a la Salut va dir que estava agonitzant i «a punt de morir». Poc abans, fou el cardenal italià Camillo Ruini, vicari del papa per a la Diòcesi de Roma, el que afirmava que, a causa de la seva forta fe, Joan Pau II «ja veu i toca el Senyor» i està «unit al Salvador». Ruini, la persona encarregada d'anunciar la mort del papa, quan es produeixi, arribà ahir matí al Palau Apostòlic del Vaticà i el va visitar al seu apartament.

A més de Ruini, al costat del papa es trobaven ahir el seu secretari personal, monsenyor Stalisnao Dizwisz, que dijous a l'horabaixa li va donar l'extremunció, i almenys cinc metges.

L'equip està dirigit pel metge personal del papa, Renato Buzzonetti, de 81 anys i al costat del pontífex des de fa 26 anys, i format per Giampiero Gasparro, especialista en medecina interna de l'Hospital San Camillo; Rodolfo Proietti, titular d'anestesiologia i reanimació; el professor Luigi Fontana, al·lergòleg i immunòleg; i Gaetano Paludetti, ordinari d'otorinolaringologia.

Davant de les preocupants notícies, començaren a viatjar a Roma cardenals de tot el món. A data d'avui, un total de 117 serien aptes per participar com a electors en un Conclave per elegir un nou papa. Encara que tot al Vaticà estava pendent de la salut del papa ancià, el cert és que algunes activitats van continuar. Ahir mateix el Vaticà va fer públic un comunicat amb els nomenaments de nous càrrecs de l'Església catòlica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris