muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Garzón fixa en 1.500 milions la responsabilitat civil de Pinochet

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va quantificar ahir en gairebé 1.500 milions d'euros la responsabilitat civil de l'exdictador xilè Augusto Pinochet pels delictes de genocidi, terrorisme i tortures pels quals està processat a Espanya.

El jutge va fixar en 1.445,5 milions d'euros -quantitat estimada per l'acusació popular i acceptada per la Fiscalia- la responsabilitat civil de Pinochet pels delictes pels quals el va processar el desembre de 1998, segons un acte notificat ahir.

A l'acte, el magistrat va disposar, a més, el sobreseïment de la causa per alçament de béns i blanqueig de diners contra el Riggs National Corporation d'EUA, on Pinochet havia ocultat deu milions de dòlars en comptes secrets.

El passat 27 de gener, el banc va arribar a un acord amb el Departament de Justícia d'EUA pel qual va reconèixer haver comès un delicte en no informar les autoritats de transaccions que apuntaven al rentat de diners de Pinochet i va acceptar pagar una multa de 16 milions de dòlars.

A més, el banc va assolir un altre acord amb l'acusació popular i particular a Espanya per al lliurament d'informació sobre els comptes de Pinochet i de vuit milions de dòlars a la Fundació espanyola Presidente Allende per a la seva distribució entre les víctimes de la dictadura. L'acusació va desistir, per tant, de la querella contra el banc i va demanar el sobreseïment i arxivament definitiu de les diligències. El Ministeri Fiscal es va mostrar conforme amb el sobreseïment.

Garzón recull al seu acte els acords assolits pel Riggs, conclou que no hi havia en els responsables del banc «intenció dolosa» de cometre delictes i constata la seva cooperació amb la Justícia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris