algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Bush i Putin coincideixen sobre Iran, però no sobre la democràcia russa

El nord-americà ha criticat en els darrers temps la involució del règim de Moscou

89798

Bush i Putin, ahir a Bratislava.

Els presidents d'EUA i Rússia, George W. Bush i Vladimir Putin, coincidiren ahir que l'Iran i Corea del Nord no tenguin armes atòmiques, en una cimera en la qual hi va haver fortes diferències sobre la situació de la democràcia russa.

«Estam d'acord que l'Iran no ha de tenir armes nuclears», va afirmar Bush després de la reunió que ambdós van mantenir a Bratislava, en la qual també van coincidir que Corea del Nord no tingui armes atòmiques.

Rússia té previst firmar amb l'Iran demà un acord per al subministrament de combustible nuclear i la devolució del material ja usat; el programa atòmic de Teheran va ocupar bona part d'aquesta reunió.

Tanmateix, EUA no va manifestar preocupació per això. «Rússia ha deixat clar que tot el combustible serà gastat i tornat a Rússia per al seu tractament final. Creim que és la forma adequada de tractar aquest assumpte», va declarar un destacat funcionari dels Estats Units.

Va afegir que «Rússia ha deixat clar que no seguirà endavant fins que els iranians hagin satisfet les preocupacions de la comunitat internacional sobre el fet que han abandonat el seu programa nuclear militar. Creim que és constructiu».

La cita de Bratislava, en la qual ambdós mandataris volien establir les bases de la seva relació en els pròxims quatre anys, va arribar entre les creixents crítiques de Bush a Rússia per la involució democràtica russa dels últims mesos.

Bush va dir ahir que va plantejar la qüestió «de manera amistosa», però malgrat tota la seva retòrica dels últims dies, Bush es va haver d'acontentar amb una declaració d'intencions de Putin, sense compromisos de cap tipus.

Putin va afirmar que Rússia està «compromesa amb la democràcia, que és la nostra decisió final, i no hi ha retorn, ja que el retorn al totalitarisme seria impossible a causa de les condicions de la societat russa».

Tanmateix també deixà clar que creu que algunes de les seves mesures més discutides són necessàries perquè sigui possible l'estabilitat russa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris