algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Bush i Schroeder deixen de banda les diferències per fer front contra l'Iran

Que Alemanya sigui una etapa important en la visita del nord-americà no és casual

94344

George W. Bush i Gerhard Schroeder varen encaixar les mans davant les nombroses càmeres.

El president d'EUA, George Bush, i el canceller alemany, Gerhard Schroeder, varen demostrar ahir la seva voluntat d'aparcar les diferències passades i presents pel bé d'una relació bilateral que, segons va reconèixer el mandatari d'Estats Units, és fonamental per a l'aliança transatlàntica. Així, varen expressar el seu acord per privar l'Iran d'armes atòmiques i reactivaren les seves relacions. A centenars de quilòmetres, el ministre de Relacions Exteriors iranià, Kamal Jarzai, assegurava que el seu país està «decidit» a «prosseguir l'enriquiment» d'urani.

Alemanya, va dir el president durant la visita de set hores que va realitzar a la ciutat de Magúncia per entrevistar-se amb Schroeder, és important per als EUA perquè sense una «bona relació amb aquest país» no pot haver-hi «bona relació amb Europa... i Europa és l'aliat més proper d'Amèrica». Per això, va explicar, el fet que Alemanya sigui l'única etapa realment bilateral de la seva primera visita a l'estranger després de la reelecció no és una casualitat.

Schroeder, per la seva part, va indicar repetides vegades que l'Alemanya «unificada i sobirana» està disposada a assumir les responsabilitats que li corresponen al món, però que també «la Unió Europea ampliada demostra més responsabilitat en qüestions de pau, desenvolupament i estabilitat». La visita a Alemanya tenia lloc l'endemà que Bush visitàs Brussel·les per reunir-se amb els líders de l'OTAN i de la UE.

En un debat ahir horabaixa amb «joves líders», el cap de la Casa Blanca va explicar que ha vingut a Europa a cercar «aliats» que tinguin els mateixos valors i que ajudin els EUA a exercir la seva influència en el món. Schroeder interpreta aquesta invitació com un reconeixement del pes específic del seu país, que deu a Estats Units haver-se pogut reunificar pacíficament, però avui és «un soci i un amic d'igual nivell» i un «vertader aliat», va dir.

El canceller va insistir que les diferències sobre Iraq són coses del passat i, en ser demanat sobre l'acollida que ha obtingut per part de Bush la seva proposta de reforma de l'OTAN, va contestar: «Hem decidit que no estarem constantment emfasitzant els punts en els quals no estam d'acord, sinó que ens centrarem en coincidències».

Per això, ambdós van insistir que allò important en la qüestió d'Iraq és pensar en el futur del país i en el tema d'Iran coincidir en l'objectiu, que és evitar que Teheran fabriqui la bomba atòmica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris