algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bush proposa llançar una «nova era» en l'aliança entre Europa i Estats Units

Reclama als líders europeus ajuda política, econòmica i de seguretat per a l'Iraq

92036

El president francès, Jacques Chirac, i el seu homòleg d'EUA, George W. Bush, es reuniren ahir a Brussel·les.

El president d'Estats Units, George W. Bush, proposà ahir que Estats Units i la Unió Europea renovin la seva «aliança de llibertat» per actuar conjuntament en el procés de pau entre israelianes i palestins, a l'Iraq o a l'Iran perquè quan Europa i Amèrica es mantenen unides, cap problema pot resistir-se'ns. «En un moment en el qual els debats passats s'esvaeixen, en el qual les grans responsabilitats es fan evidents, permetem-nos començar-ne una nova era de la unitat transatlàntica», digué.

Bush pronuncià aquestes paraules durant una conferència a Brussel·les a l'inici d'un viatge de quatre dies per Europa. El president nord-americà cerca reconciliar-se amb els aliats europeus després de la crisi provocada per la guerra d'Iraq i després d'una primera legislatura durant la qual optà per ignorar la UE en el seu conjunt i relacionar-se directament amb alguns Estats membres, fomentant així divisions i enfrontaments.

«En un nou segle, l'aliança d'Europa i Amèrica del Nord és el principal pilar de la nostra seguretat. (...) Nostra forta amistat és essencial per a la pau i la prosperitat a tot el globus i cap debat temporal, cap desacord passatger entre Governs, cap poder a la terra ens dividirà mai», digué Bush. «Junts podem situar la història en una via d'esperança, lluny de la pobresa i la desesperança i cap al desenvolupament i la dignitat de l'autogovern; lluny de l'odi i la violència i cap a la justícia i la resolució pacífica», insistí.

«La nostra oportunitat més gran i la nostra meta més immediata és la pau al Pròxim Orient», digué el president nord-americà. Segons ell, la pau entre israelians i palestins està «a l'abast de la mà», i si la UE i EUA treballen junts per donar suport al procés serà possible trobar una «solució justa i duradora».

Bush demanà a Europa suport polític, econòmic i de seguretat per a Iraq amb l'objectiu de consolidar la democràcia al país i aconseguir que es converteixi en una font d'estabilitat al Pròxim Orient. «Alguns països europeus s'uniren a la lluita per alliberar Iraq i d'altres no ho varen fer», va reconèixer el president nord-americà, assenyalant això no obstant que «és el moment que les democràcies establertes proporcionin una assistència política, econòmica i de seguretat tangible a la democràcia més jove del món».

Del seu costat, la UE donà mostres del seu compromís amb la reconstrucció de l'Iraq en acordar ahir el finançament d'un programa de formació de personal iraquià als sectors judicial i policial.

Eujust Lex  

El programa, anomenat Eujust Lex, consistirà en «una formació integrada als terrenys de la gestió i d'investigació penal a un grup representatiu d'alts funcionaris», uns 770, «procedents sobretot dels sectors judicial, policíac i de l'administració penitenciària», segons el text de les conclusions adoptat pels ministres.

Aquesta missió, que costarà 10 milions d'euros, es posarà en marxa en principi a mitjan any, durarà un any i per a la seva coordinació s'obrirà una oficina a Bagdad amb cinc efectius europeus. L'objectiu de la missió, complementària amb la presència de l'ONU al país, és «contribuir a la reconstrucció i a l'emergència d'un Iraq estable, segur i democràtic», explicaren els ministres.

Pel que fa a Espanya, el ministre d'Afers Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, confirmà que el Govern contribuirà a formar uns quaranta jutges, fiscals, policia criminal i altres funcionaris iraquians dins de la missió acordada per la UE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris