nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Govern israelià aprova el pla d'evacuació de la franja de Gaza

Uns 8.000 colons de 25 assentaments seran desallotjats el juliol

El pla per a l'evacuació de la franja de Gaza i de quatre colònies del nord de Cisjordània, territoris ocupats per Israel durant 38 anys, rebé ahir el suport decisiu del Govern israelià. En una decisió considerada històrica, el Consell de Ministres d'Israel, reunit en una sessió maratoniana a Jerusalem, resolgué per 17 vots a favor i 5 en contra l'evacuació colonial i militar de la franja de Gaza i de quatre assentaments jueus al nord de Cisjordània.

La llei que regula el desallotjament d'uns 8.000 colons de 21 assentaments jueus a Gaza -on viuen al voltant d'1,3 milions de palestins- i de quatre més a Cisjordània fou aprovada dijous passat al Parlament (Knesset). «Aquest no és un dia fàcil ni alegre», declarava Sharon poc abans de començar el debat ministerial. «És una decisió difícil però vital per al futur de l'Estat d'Israel», va postil·lar.

El debat es perllongà des de primeres hores del matí fins a les quatre de l'horabaixa, després d'una breu aturada. Abans de la votació, el responsable d'Indústria i Comerç i viceprimer ministre altern, Ehud Olmert, manifestà que «la presència israeliana a Gaza causa un conflicte interminable que condueix a més sang i terrorisme».

Per la seva part, el ministre sense cartera Tzachi Hanegbi, del Likud, digué que l'evacuació serà més costosa que la de l'assentament jueu al Sinaí de Yamit, desallotjat per les forces de seguretat israelianes el 1982 entre forcejaments i amenaces dels colons.

L'evacuació està previst que comenci el mes de juliol, i els assentaments seran desallotjats al llarg de dotze setmanes i en quatre grups. El gabinet israelià haurà de ratificar novament i separadament l'evacuació de cada un dels grups.

La decisió del Consell de Ministres d'ahir permet a Sharon, i al titular de Defensa, Shaul Mofaz, ordenar l'aplicació de la llei i el pagament de compensacions als colons desallotjats. Mofaz informà que el desallotjament dels colons de Gaza, molts dels quals amenacen de resistir-s'hi, durarà set setmanes, mentre que se'n requeriran dues més per desmantellar les seves instal·lacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris