algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La celebració de la festa de l'Ashura converteix Bagdad en un bany de sang

Almenys quaranta persones moriren i desenes resultaren ferides en cinc atemptats

64838

Homes iraquians es flagelen amb fuet amb punxes de ferro i participen en un ritual religiós que se celebra durant el festival d'Ashura a Bagdad.


La celebració de la festa santa de l'Ashura a l'Iraq, la més important del credo xiïta, es va tornar a convertir en un bany de sang, un dia després de la confirmació oficial de la victòria de la coalició de partits d'aquesta confessió musulmana en les eleccions generals del passat 30 de gener. Almenys quaranta persones moriren ahir i desenes van resultar ferides com a conseqüència de cinc atemptats contra objectius xiïtes a Bagdad.

Les explosions es van produir fonamentalment en barris de majoria xiïta, i en totes elles hi ha una gran confusió respecte del balanç de víctimes. Dos o tres kamikazes es van fer esclatar davant dues mesquites, a la sortida del rés de Divendres, una altra explosió es va produir en una processó de celebració de l'Ashura; la quarta explosió va ser provocada per un atacant suïcida en un lloc de control de la Policia i la Guàrdia Nacional iraquianes en un barri predominantment sunnita del nord de la capital. La cinquena i darrera es va produir quan va esclatar un cotxe bomba contra una mesquita d'Iskandarijah, al sud de Bagdad, en un barri on cohabiten xiïtes i sunnites.

Un destacat dirigent del partit xiïta Dawa, Walid a l'Hilly, va declarar a la cadena de televisió Al Jazira que l'objectiu d'aquests atacs era provocar una guerra civil religiosa. «Maten homes, dones i al·lots desarmats que volen glorificar la cerimònia de l'Ashura», va afirmar. «Aquestes accions terroristes no ens intimidaran ni ens faran modificar el camí que hem elegit cap a la llibertat des de la tirania i l'opressió», va afegir. «Hem elegit el camí de la fraternitat, la cooperació i la unitat entre sunnites, xiïtes, kurds, 'shabaks', turcs, cristians i la resta de sectes», va assegurar.

En un comunicat que va circular en una de les mesquites abans de l'explosió, l'Associació d'Escolars Musulmans, contrària a l'ocupació d'Estats Units, afirmava que aquest grup sunnita condemnava «qualsevol acció que pugui provocar divisions sectàries, assalts, amenaces de desplaçament». «Instam tothom a mantenir la calma i a evitar els conflictes sectaris», afegia.

Els xiïtes celebren en l'actualitat el mes sagrat del Muharram, desena jornada, l'Ashura, del qual és el dia més sagrat de l'any per a aquesta confessió. Aquest dia commemora la mort de l'imant Hussein, nét del profeta Mahoma i un dels fundadors del xiisme, mort en el segle VII en el context de les guerres internes per fer-se amb el control polític del llavors incipient Islam. L'any passat, la festa de l'Ashura es va convertir en una altra sagnia, amb la mort d'almenys 181 fidels xiïtes que participaven en les cerimònies a Bagdad i Kerbala.

Els atemptats d'ahir es van produir, a més, un dia després que la Comissió Electoral Iraquiana ratificàs els resultats de les eleccions generals del passat 30 de gener, que atorguen la victòria de la formació xiïta Aliança Unida Iraquiana, que va aconseguir 140 escons al nou Parlament iraquià, per sobre dels kurds, que s'han fet amb 75 diputats.

Amb l'anunci dels resultats definitius s'han assentat les bases per a la primera reunió de la nova Assemblea Nacional, que vigirà durant deu mesos i redactarà l'esborrany de la nova Constitució. El primer que haurà de fer és elegir el president i dos vicepresidents. Aquests tres seran els encarregats de designar a continuació un primer ministre, un nomenament que ja ha estat acordat prèviament pels principals partits de l'Assemblea.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris